2019. június 16., vasárnap, Jusztin

Szociális építőtábor a Nagysándor utcában

Kispest
2014. szeptember 18. csütörtök Írta: Csizmadia Viola

A tervek szerint teljes felújítás után két lakással gyarapodik a Családok Átmeneti Otthona a Nagysándor utca 44. alatti önkormányzati ingatlanon. Kispesten az országban egyedülálló módon az átmeneti otthon lakói kimenő rendszerben önkormányzati bérlakásba költözhetnek. Az év végére elkészül az első két lakás.

A kispesti képviselő-testület májusi ülésén döntött arról, hogy az önkormányzat együttműködési megállapodást köt a Szociális Építőtábor Egyesülettel arra a szociális programra, amelynek keretében az önkormányzat és az egyesület közösen felújítja az évek óta üresen álló Nagysándor József utca 44. alatti csaknem 550 négyzetméter alapterületű önkormányzati ingatlanon lévő házat, amelyben első ütemben két, úgynevezett kiléptető lakással kibővítik a Jáhn Ferenc utcai Családok Átmeneti Otthonát (CSÁO) – tudtuk meg Gajda Péter polgármestertől, aki a kezdeményezés felkarolójával, Vinczek György alpolgármesterrel, Vigné Vincze Erzsébet, a CSÁO-t is működtető Kispesti Családsegítő Szolgálat és Gyermekjóléti Központ igazgatójával és Kránitz Krisztián önkormányzati képviselővel meglátogatta az építkezésen dolgozókat. Kispest polgármestere elmondta, örül, hogy ilyen jó programot támogatott tavasszal a képviselő-testület, és közel 10 millió forintot biztosított a nemes cél megvalósítására.

Vinczek György tájékoztatása szerint az átmeneti otthonban átlagosan 1-1,5 évig laknak a családok, lakbér helyett a jövedelmük 25 százalékát kitevő térítési díjat fizetik, emellett a Családsegítő Szolgálat munkatársai előtakarékosságra ösztönzik őket. Ezért fontos, hogy bejelentett munkája, stabil jövedelme legyen az itt lakó családnak. Az átmeneti otthon segítséget nyújt abban, hogy meg tudjanak állni a saját lábukon, a cél ugyanis az, hogy majd hosszú távon is bérlakásban tudjon élni a család – hangsúlyozta az alpolgármester, hozzátéve, Kispesten az országban egyedülálló módon az átmeneti otthon lakói kimenő rendszerben önkormányzati bérlakásba költözhetnek. Az építkezésről az alpolgármester elmondta: a nyár elején elindult a munka: a ház teljes, külső és belső építészeti és épületgépészeti felújítása. A korszerűsítésben a szakmunkások és önkéntesek mellett dolgoznak olyan adósságkezelési programban részt vevő, lakbér- illetve közüzemi tartozást felhalmozott kispesti bérlők is, akik elmaradásukat törleszthetik az önkormányzat felé munkájuk értékével. Az első ütem két lakása a nagyon hiányzó közösségi térrel a tervek szerint év végére elkészülhet.

© 2008-2019 Kerületi magazinlapok. Minden jog fenntartva.