2019. máj. 27., hétfő, Hella

Új világítást kapott a Bolyai iskola tornaterme

Kispest
2014. szeptember 16. kedd Írta: Csizmadia Viola

A nagyobb fényerő és az alacsony energiafogyasztás érdekében digitális mágneses indukciós világításra cserélték a hagyományos fénycsöves lámpatesteket a Kispesti Bolyai János Általános Iskola tornacsarnokában. A környezetbarát világításkorszerűsítés 2 millió forintba került.

A Bolyai iskola mintájára hamarosan folytatódik a kerületi oktatási intézmények, először az Eötvös, a Puskás és a Vass iskolák tornatermeinek világításkorszerűsítése – jelentette be Gajda Péter polgármester, aki elmondta, hogy a felújításra költött mintegy kétmillió forint alig két és fél év alatt térül majd meg, hiszen a környezetbarát technológia, a nagyobb fényerő alacsonyabb energiafogyasztással jár majd együtt.

A világításfelújítás előtt álló intézmények vezetői, Ertelné Csák Judit (Vass)

Végh Judit (Eötvös), Bihari Péter (Puskás), valamint Vinczek György alpolgármester és Lackner Csaba önkormányzati képviselő kíváncsi várakozással hallgatták és kérdezték a kivitelező cég, a DML Hungary Kft. munkatársát, Nagy Zoltánt, aki érdeklődésükre elmondta: a régi 88 hagyományos fénycsöves lámpatest helyére mintegy 44 darab 120-150-220 W-os indukciós lámpatestet szereltek fel, amelyek fogyasztása évi majd 44 százalékos energiamegtakarítást jelent. Az új fényforrások élettartama (napi átlagosan 12 óra üzemidő esetén) az eddigi 12-15 ezer órával szemben majd 100 ezer óra, amelyet nem befolyásol a rendszeres fel/lekapcsolgatás sem, ami egy oktatási intézmény esetében nem elhanyagolható szempont. A rendszer nagy előnye még az, hogy az alacsony energiafogyasztás révén alacsony a CO2- és hőkibocsátás is. A projekt tervezése során – tette hozzá Nagy Zoltán, külön gondot fordítottak az intézmény tornatermének adottságaira és igényeire, így a megvilágítás, az aszimmetrikus lámpakiosztásból fakadó, egyenetlenségének kiegyensúlyozására, amelyet meghatározott pontokon különböző teljesítmények alkalmazásával értek el. A világítás eredeti, több körös kialakítása révén fele teljesítménnyel is üzemeltethető, a megemelt világítási szintnek köszönhetően még esti órákban is (a terem felhasználásának jellegétől függően), így a megtakarítás jelentősen növelhető.

Röhrig Éva, a Bolyai iskola igazgatója örömmel osztotta meg a többiekkel, hogy a régi világítótestek le- és az újak felszerelése semmilyen szinten nem zavarta az intézmény mindennapi életét, hiszen egy hétvége alatt megtörtént a csere.

© 2008-2019 Kerületi magazinlapok. Minden jog fenntartva.