2019. szeptember 20., péntek, Friderika

Elkészült a „lekváros kert” is az Eötvösben

Kispest
2014. szeptember 02. kedd Írta: Csizmadia Viola

 

Az idei tanév kezdetére teljesen elkészült a zöldséges- és gyümölcsöskert az Eötvös iskolában, amelynek egy részét a Lekváros Kert fantázianevű program keretében alakították ki. A most átadott lekváros kerttel és az intézményi tankerttel együtt az Eötvös iskolában egy példaértékű gyermek közösségi tér alakult ki, amelyre az önkormányzat csaknem 4 millió forintot költött.

Kispest legnagyobb lakótelepi gyermek közösségi kertje készült most el itt az Eötvös iskolában – mondta Gajda Péter polgármester, amikor az intézmény vezetőjével, Végh Judittal, Bogó Józsefnével, a környezetvédelmi bizottság elnökével és Vinczek György alpolgármesterrel hivatalosan is átadták az iskolaudvar azon részét, amely Lekváros Kert fantázianevű program keretében készült el. A „lekváros kert” ötlete és elnevezése majd két évvel ezelőtt a kerületi Zöldprogram keretében véletlenül született – emlékezett a polgármester a program születésének körülményeire, amikor is azt szerették volna megtanítani a városi, lakótelepi gyerekeknek, miként kell gyümölcsfákat nevelni, a termést pedig feldolgozni, vagy a munka után egyszerűen csak közösen a barátokkal elfogyasztani. A most átadott lekváros kerttel és az intézményi tankerttel együtt az Eötvös iskolában egy példaértékű gyermek közösségi tér alakult ki.

Hunya Richárd, a kert kivitelezését és szakmai felügyeletét végző Közpark Kft. vezetője tájékoztatása szerint a kertben és az iskola közvetlen szomszédságában lévő parkban mintegy 20 gyümölcsfát, többek között szilva-, füge-, alma-, cseresznye-, kajszi- és őszibarack-, meggy-, szilva- és körte, ültettek el.

Bogó Józsefné kérdésünkre elmondta, az Eötvös iskola a jól példa arra, hogy egy intézményben különféle pályázatokon nyert forrásokból, miként lehet egy komplex programot útnak indítani.

A lakótelepi iskola életében nagyon sokat jelent a kert létrejötte; a gyerekek aktívan részt vettek a tervezésben, minden osztálynak lett ágyása, amit gondozhat, művelhet, így a természet közelebb kerül a gyerekekhez – mondta az ökoiskola vezetője, Végh Judit.

Az eseményen részt vettek: Ékes Gábor alpolgármester, Kránitz Krisztián, Lackner Csaba és Mihály András önkormányzati képviselők is.© 2008-2019 Kerületi magazinlapok. Minden jog fenntartva.