2019. július 20., szombat, Illés

Átadták a „Zengőt”, a harmadik kispesti közösségi kertet

Kispest
2014. augusztus 27. szerda Írta: Csizmadia Viola

 

Újabb fontos állomásához érkezett az országban is egyedülállónak nevezhető kispesti kertmozgalom: átadták a Zengő Kertet az Élmunkás lakótelepen, amely a harmadik közösségi kert a kerületben.

Örülök, hogy már harmadik alkalommal vehetek részt kertavató rendezvényen a kerületben– mondta köszöntőjében Gajda Péter, Kispest polgármestere az Élmunkás lakótelepen kialakított közösségi kert hivatalos megnyitóján. Többről van itt már szó, mint néhány ember parcellaműveléséről – fogalmazott Gajda Péter – hiszen a kertekben összetartó közösségek működnek, amelyek felvállalták az önkormányzat által 2006-ban indított, a rendezett, tiszta Kispest megteremtését célzó Zöldprogramot, és partnerek a munkában. A polgármester kiemelte, hogy a kertek viszonylag kis költségvetésből nagy értéket hoznak létre, és ami talán a legfontosabb, közösség kovácsolódik össze a kertművelés során. Azt mondta, bízik a folytatásban, és abba, hogy a Zengő Kertet követi a 4. és 5. közösségi kert is Kispesten.

A Városi Kertek Közhasznú Egyesület elnöke, Rosta Gábor a kezdeményezés elindulását idézte fel köszöntőjében: négy éve az összes fővárosi önkormányzatot megkereste a közösségi kert ötletével, az első és a második itt Kispesten, a harmadik Békásmegyeren, a negyedik újra Kispesten jött létre. Úgy tűnik, mozgalommá erősödött a kezdeményezés. Minden innen indult, ez a minta, Köszönöm Kispestnek, hogy megvalósulhatott – hangsúlyozta Rosta Gábor.

A Zengő Kert vezetője, az elején a másik két kertet is szaktanácsadóként irányító Mirek Barbara kertészmérnök arról beszélt, hogy beérett a közös munka, a harmadik kert már teljesen zökkenőmentesen alakult. Elmondta, hogy sok felajánlást kaptak kertbarátoktól, illetve a két másik kerttől, így szinte semmit nem kellett költeniük magokra, palántákra. Végezetül megköszönte az önkormányzatnak, a polgármesternek, a Közparknak, valamint a civileknek, hogy ilyen gyönyörű kertet vehettek birtokba.

A kert átadását jelképező nemzeti színű szalagot közösen vágta át a polgármester, a kertvezető és az egyesület vezetője, majd Vinczek György alpolgármesterrel együtt ültettek el a bejárat mellé egy díszalmafát. A kertavatón Ékes Gábor alpolgármester, Bogó Józsefné, a Környezetvédelmi Bizottság elnöke, valamint Mihály András és Gerháth Csaba önkormányzati képviselők is részt vettek.© 2008-2019 Kerületi magazinlapok. Minden jog fenntartva.