2019. június 16., vasárnap, Jusztin

Összefogás és együttműködés Szent István ünnepén is

Kispest
2014. augusztus 21. csütörtök Írta: Csizmadia Viola

 

Az idei augusztus 20-i kispesti megemlékezés ökumenikus istentisztelettel kezdődött a Nagyboldogasszony templomban, majd a Nyugdíjasház aulájában folytatódott. Összefogás és együttműködés, ezek voltak a kispesti ünnepség vezérgondolatai. Az önkormányzat nevében Gajda Péter polgármester, valamint Vinczek György és Ékes Gábor alpolgármesterek koszorúztak.

Gajda Péter polgármester ünnepi beszédében Szent István kiemelkedő szervező- és építőmunkáját, törvénykezését méltatta, amelyek alapjaiban változtatták meg a magyarság életmódját, és megalapozták államunk ezeréves fennállását. „Politikai, vallási és társadalmi szempontból is megteremtette Magyarországot, s lehetővé tette a magyarság európai beilleszkedését” – fogalmazott.

„Mai szemmel Szent István jövőképében is meghatározó lehetett az összefogás” – mondta Gajda Péter a közös jövőkép jelentőségét hangsúlyozva: „Fontos, hogy a nemzet tagjai ne csak szavakban legyenek befogadóak, s hogy megbecsüléssel, tisztelettel tudjunk egymásra tekinteni. A mai hangzavarban, melyben annyi álságos, vitatható érdeket képviselő megnyilatkozás hangzik el, nehéz egy közös jövőképet felfesteni.”

A polgármester szerint Kispesten példaértékű együttműködés zajlik: politikai hovatartozástól függetlenül dolgozik mindenki a kerületért. „Mi a Kispesten élők, a helyi civil szervezetek, az egyházak és a kerületi intézmények véleményét, javaslatait befogadva építkezünk, igyekszünk e szerint alakítani terveinket. Nekünk az önkormányzatiság nem jelent mást, mint az állampolgárokat szolgáló közigazgatás hatékonyságának és demokratizmusának növelését, és a jogállami értékek megőrzését. Mert az önkormányzatiság a jövőben is az emberek és a helyi érdekek képviseletét kell, hogy jelentse. Mert az aktuális társadalmi, közösségi kérdéseket csak itt és most lehet megbeszélni, a közjót szolgáló döntéseket csak itt lehet meghozni” – jelentette ki a polgármester.

Beszéde zárásaként az összefogást és együttműködést emelte ki Gajda Péter: „Fejlődésünket, gyarapodásunkat azonban csak a közjót szolgáló állami és önkormányzati szervezetek, az egyházi, és civil közösségek, a Kispesten lakók és itt dolgozók együttműködésével tudjuk elérni. Céljaink közösek. Mindannyian Kispest békés fejlődését, a családok boldogulását és biztonságát kívánjuk szolgálni, s mindannyian egy virágzó, békés országot szeretnénk megteremteni.”

Az ünnepségen a Nézz ránk, István király! című irodalmi összeállítást tekinthette meg a közönség a Theatrum Hungaricum előadásában. A rendezvény végén az önkormányzat, a kormányhivatal, a pártok, az egyházak, a civil szervezetek és az intézmények vezetői, illetve képviselői helyezték el az emlékezés virágait Szent István szobránál a Nyugdíjasház kertjében. A város országgyűlési képviselője, Dr. Hiller István is részt vett a rendezvényen.

© 2008-2019 Kerületi magazinlapok. Minden jog fenntartva.