2019. július 17., szerda, Endre és Elek

Ismét rendkívüli ülésen döntöttek a képviselők

Kispest
2014. augusztus 14. csütörtök Írta: Csizmadia Viola

 

A kerületi térfigyelő és rendszámfelismerő rendszer bővítése, a KöKi Terminállal szemben lévő lakótelep parkolásával összefüggő kerületi rendelet módosítása volt napirenden többek között a kispesti képviselő-testület rendkívüli ülésén.

A mai rendkívüli testületi ülésen a legfontosabb megtárgyalandók között a képviselők rendeletben könnyítették meg a KöKi Terminál bevásárlóközpont melletti egyes területeken bevezetett „Mindkét irányból behajtani tilos, kivéve engedéllyel” forgalmi rendhez igazodó parkolási engedélyek igénylési feltételeit, valamint döntöttek arról is, hogy a lakók illetékmentesen kérhetik ezt a Kispesti Rendészeti Központban. A napirend kapcsán Gajda Péter polgármester elmondta: a korábbi rendelet felülvizsgálatára és módosítására az elmúlt hetekben beérkezett lakossági észrevételek, javaslatok alapján került sor. A hivatal munkatársai majd egy éve dolgoznak azon, hogy megoldják a parkolási gondokat ezen a területen, és hogy olyan megoldás szülessen, amely az ott lakók számára is elfogadható. A polgármester Ékes Gábor alpolgármester felvetésére válaszolva jelezte, hogy biztosan lesznek még változások a szabályozásban, nem utoljára tárgyalta, módosította a testület a rendeletet. Még várják a fővárosi szakemberek véleményét, javaslatát az új parkolási renddel kapcsolatban, és készek azokat a kerületi rendeletbe beépíteni.

A napirendi pontok között új rendszámfelismerő és térfigyelő kamerák felállításáról is döntöttek a képviselők. Fekete László képviselő a kerület teljes lefedettsége és a lakosság biztonsága érdekében a meglévő térfigyelő kamerák műszaki állapotának felülvizsgálatát, a hatékonyabb működtetés érdekében pedig az egyes eszközök áthelyezését javasolta képviselőtársainak.

Kispest rendőrkapitánya, Plánk Róbert hozzászólásában a meglévő rendszer használhatóságának folyamatos vizsgálatát szorgalmazta. Mihály András képviselő pedig javasolta, hogy a kamerák által rögzített képanyagok elemzése után az összesített tapasztalatokról kéthavonta kapjon a testület tájékoztatást.

Gajda Péter hozzászólásában emlékeztetett arra, hogy 2006-ban a polgármesteri program fontos része volt a térfigyelő kamerák kihelyezését célzó elképzelés, amely ma ott tart, hogy 50 kamera figyeli a kispesti utcákat, tereket, amelyről naponta jelentés is készül.

A vitában többen kifogásolták, hogy mostanában ad hoc jelleggel tárgyal a kamerák kihelyezéséről ülésről, ülésre a képviselő-testület, ami eddig nem volt gyakorlat, ezért a kispestiek biztonsága érdekében tudatosabb és átgondoltabb előkészítést kértek ebben a témában.

A javaslattevők, Ékes Gábor és Szathury Kolos képviselők a helyszínek kiválasztásánál alaposan átgondolt előkészítő szakmai konzultációról biztosították képviselőtársaikat.

A napirend végén a képviselők megszavazták, hogy új rendszámfelismerő kerüljön kihelyezésre a Határ úton a Garay köz és a Mészáros Lőrinc utca közötti szakaszon, amellyel nemcsak a lopott, körözött, forgalomból kivont, vagy lejárt műszaki vizsgával közlekedő gépjárműveket lehet kiszűrni, hanem lehetőség nyílhat az engedély nélkül áthaladó nehézgépjárművek azonosítására is. Új térfigyelő kamera kerül a Wekerletelep Nagykőrösi úti szakaszán a Gomb utcai, Újlaki utcai és a Pannónia úti gyalogos felüljárókhoz is.

Bár felkerült a tárgyalandó napirendek közé, mégsem döntöttek a képviselők arról, hogy támogatja-e a képviselő-testület 6 millió forinttal a 2014 októberében nyíló, a Központi Református Egyház fenntartásában lévő Szőlőskert Óvodát, amely két csoportban 50 kisgyermek nappali ellátásáról gondoskodik majd. A képviselők egyetértettek abban, hogy akkor szülessen döntés a támogatásról, lehetőleg még augusztusban, amikor az óvoda indításához szükséges valamennyi dokumentum, engedély, kidolgozott szakmai program, a működésre vonatkozó hosszú távú tervek rendelkezésére állnak.

© 2008-2019 Kerületi magazinlapok. Minden jog fenntartva.