2019. április 19., péntek, Emma

Civil fórum a városfejlesztésért

Kispest
2014. augusztus 01. péntek Írta: Csizmadia Viola

 

Az Integrált Városfejlesztési Stratégia (IVS) felülvizsgálata, újragondolása volt a témája annak a Civil Fórumnak, amelyet a Tudásházban tartottak. Augusztus végén az önkormányzat és a hivatal munkatársai, valamint az IVS készítői mind az öt kispesti városrész civil szervezeteinek képviselőivel egyeztetnek az új ötletekről, amelyek bekerülhetnek a dokumentumba. Az This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. e-mail címre várják a civilek és a lakosság fejlesztési elképzeléseit, javaslatait.

Köszöntőjében Kispest polgármestere arról beszélt, hogy az előző, 2014-ig érvényes Integrált Városfejlesztési Stratégiát (IVS) 2008-ban fogadta el a képviselő-testület, Kispest eddigi legnagyobb. A kerület eddigi legnagyobb városrehabilitációs pályázatához – Wekerle, ahol értéket őriz az idő ­– kellett elkészíteni. A fejlesztési dokumentum frissítésre szorul, hiszen a Wekerle-pályázat mellett még számos nagy fejlesztés, így a nagy közterek megújítása, a KöKi Terminál megépítése, a térfigyelő hálózat bővítése, vagy az Ady Endre út felújítása megvalósult, illetve folyamatban van. A stratégia nemcsak az önkormányzati fejlesztéseket tartalmazza, hanem azokat is, amelyeket a főváros vagy a magánszféra tud megvalósítani. Gajda Péter elmondta, most a 2014-2021 közötti időszakra készül az új stratégia Az újabb uniós pályázatok megjelenése idén őszre várható, ezért is fontos, hogy addigra elkészüljön a végleges dokumentum.

Az IVS-ről Rigó István, az önkormányzat által felkért külsős tanácsadó beszélt a megjelent civileknek. A középtávú átfogó fejlesztési dokumentum, mely ma már elengedhetetlen szinte minden pályázathoz, a 7 éves uniós költségvetési időszakhoz igazodva veszi számba a lehetséges fejlesztési irányokat. Igazodnia kell a kerület már meglévő stratégiáihoz (pl. településfejlesztési koncepció), kerületi városépítészeti szabályzathoz és a fővárosi koncepciókhoz. A dokumentum Kispest egészére és városrészekre lebontva is tartalmaz adatokat, helyzetelemzést, illetve beazonosítja azokat a problémákat, melyekből kiindulva fejlesztéseket lehet tervezni. Emellett meghatározza azokat az akcióterületeket, amelyeken a következő hét évben fejlesztéseket szeretne végrehajtani a kerület.
A mostani új munkaanyag öt városrészt határol el: Wekerletep, a lakótelepi rész, Hagyományos Kispest, Kertváros, a Városkapu térsége. Elmondta, a városterületeken belüli szociális rehabilitáció elsősorban a lakótelepi részekre fókuszál, itt kiemelten fontos lehet a civilek szerepe is, különösen a közösségépítésben.

A civilek szerepének és a partneri együttműködésnek a fontosságáról Vinczek György is beszélt hozzászólásában. Az alpolgármester reagált a Kispesti Vigadóval – Civil Ház – kapcsolatos civil hasznosítási ötletre is: elmondta, hogy pályázati lehetőség a felújítására nem adódott az elmúlt években. A fórum végén Vinczek György hangsúlyozta, az This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. e-mail címre várják a civilek és a lakosság fejlesztési elképzeléseit, javaslatait.

© 2008-2019 Kerületi magazinlapok. Minden jog fenntartva.