2019. július 18., csütörtök, Frigyes

Új rendszámfelismerő kamera a kerületben

Kispest
2014. július 08. kedd Írta: Csizmadia Viola

A Biztonságos Kispestért Program keretében, a kerületi rendőrkapitányság szakembereivel egyeztetett helyszínen, az Üllői út - Vas Gereben u. kereszteződésénél a közelmúltban új rendszámfelismerő kamerát szereltek fel. Az Ady Endre úton a Határ út irányába korábban felszerelt rendszámfelismerővel együtt így már két ilyen rendszer üzemel a kerületben.

2011-ben próba jelleggel az Ady Endre úton, a rendőrség közelében került egy kamera elhelyezésre, ami a rendőrség számára akkoriban különösen hasznos volt. A kedvező tapasztalatok után a képviselő-testület 2013-ban úgy döntött, hogy 3 millió forintot fordít a rendszámfelismerő kamerák további beszerzésére a kerületben. A rendőrség szakembereivel közösen választották ki a két fixen beállított „Pannon Pajzs” rendszámfelismerő kamera helyét az Ady Endre úton a Határ út irányába, illetve most az Üllői úton a Vas Gereben utcai kereszteződésnél. Egy-egy egység (kamera + tartozékok) közel nettó 1 millió forintba került. Az önkormányzat a jövőben szeretné tovább bővíteni a hálózatot, ennek érdekében pályázott, amelyben több lehetséges helyszínre tettek javaslatot. A kamerák üzemeltetését a kerületi rendőrkapitányság munkatársai végzik – mondta a polgármester, aki Ékes Gábor alpolgármester, Fekete László és Mihály András jelenlétében hivatalosan is átadta az újabb rendszámfigyelőt.

 

A kispestihez hasonlóan önkormányzat csak Csepelen üzemeltet még rendszámfelismerő rendszert a fővárosban, ahol napi 24 órában kísérik figyelemmel a város főútjának forgalmát, és rendszám alapján szűrik ki a keresett – hamisított vagy lejárt rendszámú, lopott, illetve egyéb okokból (pl. átírási kötelezettség elmulasztása, kötelező biztosítás hiánya, lejárt forgalmi engedély) a forgalomból kivont – autókat. Kispesten azonban bonyolultabb a város szerkezete, több kamerára lenne szükség a teljes monitorozáshoz – kapcsolódott a polgármester mondataihoz Plánk Róbert, Kispest rendőrkapitánya, aki hangsúlyozta: a rendszer meglétének nemcsak az autók elfogásában, hanem a megelőzésben is fontos szerepe lesz, hiszen az eddigi tapasztalatok is azt mutatják, hogy a bűnelkövetők ma már inkább elkerülik a kispesti főutakat.

 

© 2008-2019 Kerületi magazinlapok. Minden jog fenntartva.