2019. július 18., csütörtök, Frigyes

„Mindkét irányból behajtani tilos” és sorompó a KöKi-nél

Kispest
2014. július 01. kedd Írta: Csizmadia Viola

 

Legutóbbi ülésén rendeletet hozott a képviselő-testület arról, hogy a Lehel utca 21-27., a Vak Bottyán utca 54-63., a Katica utca 2-12., valamint a Kosárfonó utca 22-28. számú ingatlanok előtti utcaszakaszok korlátozott behajtási övezetbe kerülnek, a területet sorompóval zárják majd le. A fizikai akadályok felállítása és azok próbaüzeme hamarosan megkezdődik.

Az önkormányzat szeretné megoldani a KöKi melletti lakórész parkolási problémáit, ennek volt része a P+R parkolók létrehozása is, ám a Kispestre érkezők közül sokan nem használják azt, hanem a lakóövezetben parkolnak. A „Mindkét irányból behajtani tilos - Kivéve engedéllyel” jelzőtáblás övezet kijelölésére tehát azért volt szükség, mert a hármas metró végállomásához kapcsolódó P+R parkoló nem oldotta meg a parkolási gondokat, a környék lakói továbbra sem tudnak helyben, a lakóhelyükhöz közel parkolni, mert ott idegenek állnak az autóikkal - mondta Gajda Péter polgármester a testületi ülés után, amikor is a képviselők rendeletet alkottak a változásokról. Mint azt a polgármester elmondta, A korlátozott behajtási övezetbe járművel csak az önkormányzat által kiadott engedéllyel vagy jogszabályban meghatározott felmentés esetén lehet majd behajtani. A korlátozást a lakók érdekében hozza az önkormányzat. Ennek első lépése a mostani rendeletalkotás, a második a terület fizikai lezárása sorompóval. A próbaüzem alatt kiderül majd, melyik beengedő rendszer – kód, kártya vagy távirányító – lesz a legmegfelelőbb megoldás.

Az önkormányzat Városüzemeltetési Irodájának tájékoztatása szerint a döntést alapos előkészítő munka előzte meg. Jelenleg a területen „Lakó-pihenő övezet” forgalmi rend van érvényben, ami ugyan azt jelenti, hogy csak az ott élők parkolhatnak a lakótelepen, de sajnos a meglévő forgalmi rendnek, fizikai akadályok (sorompó, beléptető) hiányában jelenleg nem tudnak sem az ott lakók sem pedig az önkormányzat érvényt szerezni.

Önkormányzat vezetése, a környéken élők bevonásával kívánt javítani a kialakult helyzeten, ezért a parkolás szabályozás megoldására, valamint a zöldterület hasznosítására 2013. év tavaszán már közvélemény-kutatást végzett a lakótelep Vak Bottyán u. melletti területén élők megkérdezésével.

A megkérdezettek jelentős része, 72,8 százaléka értett azzal egyet, hogy a KöKi Terminál bevásárlóközpont körüli parkolás nehezebb lett a bevásárlóközpont megnyitása óta.

A problémás területen élők alapvetően két megoldási lehetőséget láttak a leginkább célszerűnek:

1. A megkérdezettek 46,6 százaléka a járművekre helyezhető matricás, ill. behajtási engedéllyel működő szabályozás szükségességét támogatta.

2. A válaszadók másik nagy tábora, 40,7 százaléka a parkolók sorompóval történő lezárását támogatta, ahol a behajtás csak ott élők számára lenne megengedett.

A lakossági közvélemény-kutatás eredményének figyelembe vételével készült el a „Minkét irányból behajtani tilos, kivéve engedéllyel” forgalomszabályozási terv az Üllői szervizút – Lehel u. – Vak Bottyán u. – Katica u. – Teleki u. – Kosárfonó u. által határolt lakótelepi területre.

A KRESZ szerint a „Minkét irányból behajtani tilos, kivéve engedéllyel” szabályozáshoz az engedélyt az út kezelője adja ki, a korlátozással érintett területen lakó, ott telephellyel rendelkező, vagy oda (onnan) áruszállítást végző természetes személy és jogi személy részére.

A tervet első ütemben a parkolási gondokkal leginkább terhelt Vak Bottyán u. melletti - Lehel u. 21-27., Vak B. u. 54-63., Katica u. 2-12. valamint a Kosárfonó u. 22-28. sz. érintett ingatlanok környezetében lévő - területekre vezetik be kísérletképpen, és pár hónapot követően értékelik majd az eredményeket.

Ebből adódóan a „Minkét irányból behajtani tilos, kivéve engedéllyel” jelzőtáblák a Lehel u. 21., Eötvös u. 20., Katica u. 12., Kosárfonó u. 22. sz. környezetében helyezik ki. Ennek következtében az Eötvös u. – Vak B. u. torkolat egyirányú lesz a Vak B. u. felé. A jelzőtáblák vonalában a jogtalan behajtás megakadályozására pedig hamarosan fizikai eszközöket, sorompókat telepítenek.

© 2008-2019 Kerületi magazinlapok. Minden jog fenntartva.