2019. szeptember 20., péntek, Friderika

Bemutatjuk: a százesztendős díszpolgárt, Somorjai Józsefet

Kispest
2014. június 22. vasárnap Írta: Csizmadia Viola

 

Kispest százesztendős díszpolgára, Somorjai József, akinek neve örökre és elválaszthatatlanul egybeforrt a kerület zenei, oktatási és kulturális életével. És nemcsak itt a díszteremben, a kerületben, vagy országszerte, hanem az országhatáron túl is tisztelik, ismerik, elismerik. Legyünk büszkék, hogy Somorjai József itt él közöttünk Kispesten, és generációkon keresztül adta át a zene és a dal szeretetét. Becsüljük meg őt, és jöjjünk össze minden évben ünnepelni, amíg csak lehet – mondta róla Gajda Péter polgármester a születésnapi ünnepségen.

„Gyönyörű, nehéz és kalandos életem volt” – vallja magáról Somorjai József, aki Babits szavaival köszöni meg azt a szeretetet, amely egész életében körülvette őt: „Mindenik embernek a lelkében dal van, és a saját lelkét hallja minden dalban. És akinek szép a lelkében az ének, az hallja a mások énekét is szépnek.”

Somorjai József a Zólyom megyei Likáson született. 1935-ben Mester Tanító címmel végez a tanítóképzőben, majd kántori oklevelet kap Esztergomban. Mikor megnősül, s végre tanítói állást kap, behívják katonának. Hét évvel később szabadul a hadifogságból. A Hungária út 28. szám alatti iskolában kezdi újra pályafutását, mint énektanár. 1952-ben énektanári diplomát szerez. Tanári munkája mellett több vállalat és intézmény vegyes-, illetve férfikarának vezetője. 1957-ig iskolaigazgató is egyben, ám politikai megnyilvánulásaira és világnézeti szembenállására hivatkozva távozásra kényszerítik. A Hungária út 36. szám alatti, majd a mai Erkel ének-zene tagozatos iskolában tanít tovább. Ekkor kezdődik csak igazán a sok dicsőséges és rengeteg munkát igénylő zenei pályafutása. Az Ady Endre úti iskolában is ének-zene tagozatot szervez, s létrehozza a Kicsinyek kórusát. Az Éneklő Ifjúság versenyeken sorra szerzi az arany okleveleket. Kórusaival már ekkor állandó résztvevője a rádió és a televízió gyermek és zenei műsorainak. Nevéhez fűződik az Országos Filharmóniához tartozó Ifjú Zenebarátok Kispesti Csajkovszkij klubjának létrehozása, melyet nem csak a televízió, de Benjamin Britten is meglátogatott. A 70-es évek elején mutatta be a Magyar Rádió Vass Lajos három gyermekoperáját, amelyet Somorjai tanár úr tanított be. Ebben az időben szervezi meg a Gyöngyvirág Kamarakórust, amely Somorjai tanár úr, majd fia vezetésével sikert sikerre halmoz, és ismertté teszi nevét Európa számos országában is. Sokoldalúságát jelzi, hogy a Magyarok Világszövetségéhez tartozó Anyanyelvi Konferencia munkájában is részt vesz.

Ekkor készül el a magyar nyelvi oktatást segítő Aranyhíd című tankönyv, amelynek zenei anyagát a tanár úr készítette el. A kispesti ének-zene oktatás kiemelkedő személyisége nyugdíjasként még 13 évig tanít, s bebizonyítja, hogy – ahogy ő maga is fogalmazott – sziszifuszi munkával bármely iskolában újra teremthető a zene szeretete.

© 2008-2019 Kerületi magazinlapok. Minden jog fenntartva.