2019. március 24., vasárnap, Gábor és Karina

Kispesti Futball Ház a Fő utcában

Kispest
2014. június 19. csütörtök Írta: Csizmadia Viola

 

A Kispesti Labdarúgásért Támogató Egyesület a kerületi önkormányzat támogatásával megnyitotta a Kispesti Futball Házat, a a Fő utca 38-ban. A kiállítás a fociról, a Honvéd történetéről mesél az érdeklődőknek.

„Valami új kezdetén állunk” – mondta Kispest polgármestere, hozzátéve, hogy fontos értéket, Kispest nevezetességét – a Honvédot – akarja bemutatni az egyesület. Gajda Péter arról beszélt, hogy a Kispesti Futball Házzal most már a stadionon túl van egy hely, ahová a kerületben élők, a fővárosiak, a sportot szeretők eljöhetnek és megismerkedhetnek e nagyszerű sportegyesület múltjával és jelenével.

„Régi álom vált valóra” – fogalmazott köszöntőjében a Kispesti Labdarúgásért Támogató Egyesület elnöke, aki megköszönte Kaszás Kálmánnak, hogy megálmodta és létrehozta a helyet, az önkormányzatnak pedig, hogy támogatta az elképzelést. Gyimesi László elmondta, hogy a magyar sportban egyedülálló kezdeményezés, ahogy fogalmazott, a „szentély”, hármas célt hivatott szolgálni: állandó – és állandóan bővülő – kiállítása bemutatja a kispesti labdarúgás 105 éves történetét, a KAC-Honvéd legendáit; különböző rendezvényei találkozási pontként szolgálhatnak a Honvéd szurkolói, illetve korábbi és jelenlegi játékosai, vezetői számára; építi a jövőt, újjászervezi a kispesti klubért, a labdarúgásért rajongók táborát.

„Méltó helyre kerültek az emlékek” – fogalmazott a Pest Megyei Kormányhivatal vezetője, utalva arra, hogy pár évvel ezelőtt még a Helytörténeti Gyűjtemény lakott az épületben. Dr. Tarnai Richárd szerint úgy kell fejleszteni a kiállítást, hogy azt a külföldiek is élvezhessék. Az utánpótlásközpont és a stadionok fontosságát említve azt mondta, a jövő kiindulópontja lehet a ház.

A kiállítás a fociról, a Honvéd történetéről mesél a KAC-alapítók, majd a legendás labdarúgók életrajzaival, fotókkal, cikkekkel, újságokkal, zászlókkal, jelvényekkel, érmekkel, díjakkal, különböző relikviákkal, amelyek szurkolóktól, szimpatizánsoktól, volt játékosoktól, illetve hagyatékokból származnak, valamint amiket az egyesület vásárolt. Külön vitrinben láthatók Bozsik József, Puskás Ferenc, Tichy Lajos és Kozma Mihály sikereinek állomásai, de fotók mesélnek Kocsis Lajosról, Nemes Józsefről és Détári Lajosról is.

© 2008-2019 Kerületi magazinlapok. Minden jog fenntartva.