2019. június 16., vasárnap, Jusztin

Játék a számokkal?

Kispest
2014. június 17. kedd Írta: a Szerk.

 

Magyarország jobban teljesít, meg jobban élünk, mint korábban, meg hogy jó úton halad és gyorsul a gazdaság – mondják. Egy egyedülálló felnőttnek tavaly 87 ezer 510 forintra volt szüksége ahhoz, hogy megéljen, míg egy kétgyerekes családnak 253 ezer 779 forintra – derül ki a KSH Létminimum, 2013 című napokban napvilágot látott kiadványából.

A minimálbér ma Magyarországon január elseje óta bruttó 101 ezer 500 forint, ez azonban nettóban mindössze 66 ezer 483 forint, vagyis még az idei nettó minimálbér is messze alatta marad a KSH által meghatározott egy főre jutó tavalyi létminimum-összegnek. Bár korábban a KSH a létminimumról szóló számításai mellett

közzétette azt is, hogy hányan élnek a magyar társadalomban a létminimum alatt, már harmadik éve nem tartalmazza a jelentése az erre vonatkozó információkat. 2011-ben, a 2010-re vonatkozó jelentésükben az állt, becsléseik szerint a magyar lakosság 37 százaléka kevesebbet keres, mint amennyi a létminimum összege – írja a hvg.hu.

Aztán a Gallup kutatása sokkolja a magyar közvéleményt: az OECD tagországokat (Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet) érintő kutatása szerint a szervezet tagjai körében növekszik azon emberek aránya, akik nem tudnak megfelelő mennyiségű élelmiszert vásárolni családjuknak. Az arány Magyarországon igencsak elkeserítő:

a gyerekes családok körében majdnem felével fordult már elő az elmúlt egy évben, hogy nem tudták a szükséges élelmiszert megvásárolni maguknak és családjuknak. A helyzet ráadásul 2007 óta rendkívüli mértékben romlott hazánkban. Törökországban a gyerekes családok felénél fordult elő az utóbbi 1 évben, hogy nem tudták megvenni

a család számára szükséges ennivalót, ezután viszont rögtön Magyarország következik 47 százalékkal.

Még néhány nap és itt a vakáció. Hamarosan sok-sok kisgyerek napi felügyeletét kéne megoldani a szülőknek. Ez minden évben óriási terhet és fejtörést okoz a családoknak. A szerencsésebbeket várják a nagyszülők, az iskolai, vagy a különféle táborok. Ha a család megteheti, esetleg nyaralni is elmennek egy-két hétre. A többség azonban nem, vagy csak komoly nehézségek árán tudja kifizetni egy-egy táborért a több tízezer forintot gyerekenként, hiszen egy öt napos tematikus foglalkoztatást nyújtó táborért is húsz, huszonöt ezer forintot is elkérhetnek, míg a bentlakásos táborok ennek többszörösébe kerülnek. Sokaknak pedig marad az önkormányzat által szervezett napközis tábor, rosszabb esetben pedig az egész napos tekergés az utcán. Van olyan kisgyerek, aki az egész nyarat, júniustól augusztus végéig

is a kerületi napközis tábornak otthont adó iskolában tölti. Annak ellenére, hogy a kerületi önkormányzat óriási erőfeszítéseket tesz azért, hogy ezek a napok a lehető legtartalmasabban, érdekesen teljenek, és a napi étkezési díj fejében a programok teljesen ingyenesek, még sincs ez így rendjén.

És közben azt mondják nekünk, hogy Magyarország jobban teljesít, és hogy jobban élünk, mint korábban, meg hogy jó úton halad és gyorsul a gazdaság.

 

© 2008-2019 Kerületi magazinlapok. Minden jog fenntartva.