2019. szeptember 18., szerda, Diána

Többórás vita a Kervárosban épülő futballcentrumról

Kispest
2014. máj. 29. csütörtök Írta: Csizmadia Viola

Majd egy órányi csúszással és vitával kezdődött a kispesti képviselő-testület rendkívüli májusi ülése. A késedelem oka, hogy a Várospolitikai Bizottság még a kezdés előtt is tárgyalt a Dél-pesti Utánpótlás-nevelési Centrum területére készült települési tanulmánytervhez érkezett partnerségi vélemények összefoglalásáról. A polgármester javaslatára a testület valamennyi olyan javaslatot elfogadta, amely a környéken élőktől érkezett és az itt lakók véleményét tükrözik. Gajda Péter a vitában is elmondta, a képviselők feladata az, hogy maradéktalanul álljanak ki a környéken élők érdekei mellett.

 

Mint ismeretes, kiemelt jelentőségűvé nyilvánított kormányzati beruházás keretében, az egykori Főkert Zrt. (Fővárosi Közgyűlés) tulajdonú, 16,5 hektáros ingatlanon Dél-pesti Utánpótlás-nevelési Centrumot épít a Magyar Futball Akadémia (MFA) 2014 és 2015 között. Ennek keretében, a kispesti Magyar Futball Akadémiához kapcsolódó beruházások között szerepel három szabványméretű, világításos labdarúgópálya, egy szabványméretű, világításos műfüves labdarúgópálya, négy, világításos edzőpálya, valamint az akadémia kiszolgálásához szükséges öltöző és kiegészítő infrastruktúra megépítése.

A  kispesti képviselő-testület tagjai korábbi döntésükkel már támogatták a kormány által kiemelt beruházássá és jelentőségűvé nyilvánított Dél-pesti Utánpótlás-nevelési Centrum megvalósulását Kispesten, ezért április 17-én rábólintottak a területre vonatkozó Kerületi Szabályozási Terv (KSZT) lakókkal egyeztetett módosítására azért, hogy az igazodjék a tervezett sportolási funkciókhoz, valamint a közlekedés és a parkolás a lakott területtől elegendő távolságra legyen. Ennek összesítése május 19-én elkészült.

Gajda Péter polgármester a napirend kapcsán elmondta, a mai nap folyamán nem születik még döntés a javaslatról, hanem a testületnek most az a feladata, hogy olyan partnerségi javaslatot nyújtson be az egyeztető tárgyalásokra az állami főépítésznek, amely tükrözi az érintettek, a lakók és az önkormányzat érdekeit, igényeit. A tervek szerint az egyeztető tárgyalásra június 11-én kerül majd sor.

Lackner Csaba, a Várospolitikai Bizottság vezetője tájékoztatta a testületet a reggeli egyeztetések végeredményéről. Ezek szerint az előzetesen kiküldött előterjesztésben lévő határozati javaslatok közül a lakók nyugalmának, komfortérzésének megőrzése érdekében hármat lényegében módosított a bizottság. Így a lakóházakhoz legközelebb lévő három futballpálya ne legyen megvilágított, a centrum megközelítése kizárólag a vasút nyomvonala mentén legyen lehetséges, illetve az önkormányzati telkeket ne lehessen lakótelkekként felosztani, kizárólag csak közpark lehessen.

Mihály András, a kertvárosi rész önkormányzati képviselője hozzászólásában hiányolta, hogy a városvezetés nem tájékoztatta az itt élőket a készülő beruházásról, így fél és fals információk keringtek az építkezésről.

Gajda Péter erre a felvetésre adott válaszában felhívta képviselőtársa figyelmét arra, hogy mint a terület önkormányzati képviselőjének is felelőssége lett volna a tájékoztatás, és felelős képviselőként léphetett volna, de a kertvárosiakat most cseppet sem érdekli ez a pártpolitika vita. A vitában hozzátette, ha az önkormányzaton múlna, akkor most nem tárgyalnának a centrum megépüléséről és a KSZT-t sem kellene módosítani. Ez a kormány és a Budapesti Honvéd beruházása, amikor már lehetett látni, hogy mi készül itt, akkor a szocialista városvezetés és a főépítész személyesen is megkereste a lakókat, a polgármester pedig levélben tájékoztatta a kertvárosiakat annak ellenére, hogy kormányzati elképzelésekről, az építkezésről elsődlegesen nem az önkormányzatnak kell tájékoztatnia a kispestieket.

Tóthné Szabó Éva alpolgármester hozzászólásában megnyugtatta a kertvárosiakat, jó kezekben van a beruházás az állam és az önkormányzat kezében. Az állam a beruházást 2 és fél milliárd forinttal támogatja majd, és nyilván az önkormányzatnak is lesznek kiadásai ezzel kapcsolatban, de ez nem lehet probléma, hiszen a kormány adósságkonszolidációjából Kispest is részesült.

Erre a felvetésre Gajda Péter határozottan leszögezte: az állam kispesti szinten 8,5 milliárd forintot kíván fordítani a futball támogatására, így Kispestnek, a kispestieknek semmilyen érdeke nem fűződik ahhoz, hogy újabb helyi adóforintokkal támogassa a centrum létrehozását, „hagyják békében az önkormányzat adóforintjait”! - mondta.

A lakók képviseletében elsőként hozzászóló Franka Tamás, a zaj- és a forgalomterhelés szempontjából leginkább érintett Temesvár utcából elmondta: információik szerint az építés során másfél méterrel megemelik az utca szintjét, ami becslések szerint mintegy hétezer teherautónyi, 160 ezer négyzetméternyi föld mozgatását jelenti. Javaslata szerint ezt az óriási teherautó-forgalmat nem a házak között, hanem a teherszállításra épített Nagykőrösi úton kéne mozgatni. Ezen kívül felvetette, hogy a tervek szerint a három nagy méretű focipálya az ő házától csupán harminc méterre épülne, ezért javasolja egy 70 méteres „puffer-zóna” a tervbe való bevételét.

Vígh László kormánybiztos a felvetődött kérdésekre válaszolva elmondta: nem kerül sor az utcaszint megemelésére, a beépítendő terület „csupán” 10-11 hektár, mert a többi továbbra is erdős terület marad. Ezen kívül a focipályákat már eleve negyven méterre tervezik a lakóépületektől, és a korábban 30 méter magasra tervezett világító kandeláberek 15-18 méter magasak lesznek. Szintbeli eltérések miatt azonban az építkezés helyszínének megközelítése a Nagykőrösi úton nem lehetséges.

A testület a korábbi előterjeszt a vitában elhangzottakkal kiegészítve elfogadta és a további egyeztetési fórumokon felhasználásra javasolta.

© 2008-2019 Kerületi magazinlapok. Minden jog fenntartva.