2019. június 26., szerda, János és Pál

Polgármesteri levél a kertvárosiaknak

Kispest
2014. máj. 27. kedd Írta: Csizmadia Viola

 

Gajda Péter, Kispest polgármestere levélben tájékoztatta a kertvárosban élőket arról, hogy kiemelt jelentőségűvé nyilvánított kormányzati beruházás keretében, az egykori Főkert Zrt. (Fővárosi Közgyűlés) tulajdonú ingatlanon Dél-pesti Utánpótlás-nevelési Centrumot épít a Magyar Futball Akadémia (MFA). A most kezdődő egyeztetéseken a kerületi önkormányzatnak az a célja, hogy az állam által tervezett beruházás ne hátrányára, hanem előnyére váljék a környéken élőknek és a városnak.

Az elmúlt időszakban a környéken élők keresték meg az önkormányzatot és személy szerint engem is, hogy az állami beruházásként készülő Dél-pesti Utánpótlás-nevelési Centrum terveiről, az építés körülményeiről semmilyen információt nem kaptak. Bár a kormányzati elképzelésekről, az építkezésről elsődlegesen nem az önkormányzatnak kell tájékoztatnia a kispestieket, mégis úgy gondoljuk, röviden, levélben írnánk le az önkormányzat álláspontját az elképzelt sportcentrum megvalósíthatóságáról, illetve az egyeztetések jelenlegi állásáról – válaszolta a kertvárosiaknak írt levél szükségességét firtató kérdésünkre a polgármester.

Mint azt a polgármestertől megtudtuk: egy februári kormánydöntés értelmében a kabinet 2 és fél milliárd forinttal támogatja a Dél-pesti Utánpótlás-nevelési Centrum megépítését 2014 és 2015 között a Méta utca és a Gyáli patak közti 16,5 hektáros telken. Ennek keretében, a kispesti Magyar Futball Akadémiához kapcsolódó beruházások között szerepel három szabványméretű, világításos labdarúgópálya, egy szabványméretű, világításos műfüves labdarúgópálya, négy, világításos edzőpálya, valamint az akadémia kiszolgálásához szükséges öltöző és kiegészítő infrastruktúra megépítése.

A kormányzati többségű kispesti képviselő-testület tagjai korábbi döntésükkel már támogatták a kormány által kiemelt beruházássá és jelentőségűvé nyilvánított Dél-pesti Utánpótlás-nevelési Centrum megvalósulását Kispesten, ezért áprilisban rábólintottak a területre vonatkozó Kerületi Szabályozási Terv (KSZT) lakókkal egyeztetett módosítására azért, hogy az igazodjék a tervezett sportolási funkciókhoz, valamint a közlekedés és a parkolás a lakott területtől elegendő távolságra legyen.

Gajda Péter határozottan leszögezte: az önkormányzat csak abban az esetben tartja megvalósíthatónak a beruházást, ha a most kezdődő egyeztetések során figyelembe veszik a környéken élők véleményét és érdekeit. A polgármester már jelezte a beruházást felügyelő kormánymegbízottnak a legfontosabbakat: a sportcentrum létrejöttével, de már az építkezés során is megnövekvő forgalom nem zavarhatja a környéken élőket, a meglévő zöldterületből a munkálatok végeztével minél több maradjon meg, illetve épüljön véderdősáv a megnövekedett zaj- és fényszennyezés ellen.

Levele végén a polgármester arra kéri a környék lakóit és a kispestieket, június15-ig a This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. e-mail címen, illetve a 347-4525-ös telefonszámon mondják el véleményüket és észrevételeiket a témában.

(Fotó: Berencz Ibolya városi főépítész, Gajda Péter polgármester és Vinczek György alpolgármester a terület bejárásán )

© 2008-2019 Kerületi magazinlapok. Minden jog fenntartva.