2020. augusztus 12., szerda, Klára

Fórumot tartottak a civilek

Kispest
2014. máj. 22. csütörtök Írta: Csizmadia Viola

 

Mint minden évben, idén is fórumot tartottak a civilek (34 szervezet) a Kispesti Kaszinóban. Az összejövetel témái között természetesen az idei év legfontosabb eseményei, a vasárnapi európai parlamenti választás és a helyi ügyek szerepeltek. Az eseményre eljött dr. Újhelyi Istvánt, az MSZP európai parlamenti képviselő-jelöltjét, akit az újonnan megválasztott kispesti képviselő, Dr. Hiller István váltott az jelenlegi országgyűlés alelnöki székében.

A fórum elején Kispest polgármestere Gajda Péter elmondta, hogy dr. Deutsch Tamást is meghívták a fórumra, ám a Fidesz-KDNP európai parlamenti képviselő-jelöltje elfoglaltsága miatt nem tudott jelen lenni.

Ezek után Gajda Péter röviden beszélt a vasárnapi EP-választásról: pártlistára (13 pártra) lehet szavazni, ezek alapján osztják ki a 21 mandátumot. Ezt követően az Európai Unió által támogatott kispesti fejlesztésekről beszélt: a Deák gimnáziumban 300 millió forint támogatással befejeződött a természettudományos labor kialakítása, az Arany Óvoda három csoportszobás bővítése 100 milliós támogatásból most indul, a Csillagfény Bölcsőde bővítésére 150 millió forintot nyert az önkormányzat, itt is hamarosan kezdődhet a munka, de már zajlik a Puskás iskolai beruházás előkészítése: az intézmény csaknem 47 millió forintot nyert napelemes rendszer kialakítására.

Beszélt a költségvetés stabilitásáról is, amelynek okaiként a 2007 óta tartó takarékos gazdálkodást és a kormány hitelkonszolidációját említette. Ezért is van forrás a közterületi fejlesztésekre, valamint az iskolai, óvodai udvar- és vizesblokk-felújításokra – mondta a polgármester.

Megemlítette a KÖKI Terminál közcélú felajánlásában kibővített P+R parkolót: ez újabb 330 parkolóhelyet jelent, így már összesen több mint 500 autó várakozhat a metróvégállomásnál. Szólt az Ady Endre út Baross utca és Rákóczi utca közötti szakaszának főváros felújításáról, elmondta, a tervek szerint júniusban tovább folytatódhat a munka. A Kossuth térnél lévő Lidl-építkezésről megtudhatta a hallgatóság, hogy egyedi tervek alapján készül és szeptemberre várható a befejezése.

Újhelyi István arról beszélt, hogy az elmúlt 7 évben mintegy 7200 milliárd forint eu-s fejlesztési forráshoz jutott Magyarország, és a most induló ciklusban még további 10 ezer milliárd érkezhet. A józanság és a politikai bölcsesség rákényszeríti majd a képviselőket, hogy közös célokért küzdjenek az EP-ben – fogalmazott, hozzátéve, erős Európai Unióra van szükség. Leendő európai parlamenti képviselőként folyamatos kapcsolatot ajánlott fel a kispesti civileknek.

Mihály András (Fidesz-KDNP), a KOSIE Bizottság elnöke azt mondta, a kormánypárti képviselők is a magyar állam érdekeit fogják képviselni az EP-ben. A rövid eu-s kitérő után a kispesti civilekre koncentrált: megköszönte, hogy a szűkös források ellenére – összesen 6 millió forint önkormányzati támogatásra pályázhatnak a kispesti civilek – is aktívan végzik munkájukat. Szujkó Szilvia (MSZP), a Kispesti Jóléti Egyesület vezetője eu-s forrásból induló programokat ismertetett. Említette, hogy a Tudásház lakóközösségi programja keretében informatkai, nyelvi képzések, személyiségfejlesztő tréninek és kézműves foglalkozások is lesznek.

A fórum utolsó szakaszában dr. Mádai Mónika a Közös Sors Egyesülettől az akadálymentesítés szükségességéről beszélt a fejlesztések kapcsán, Skoda Éva képzőművész, a Helikon Kulturális Egyesület elnöke a Helikockáról mesélt, Pereszteginé Gál Zsuzsa a Nyugdíjas Pedagógusok Egyesületétől a Puskás iskola udvarának rendbetételét említette, dr. Halász Géza, a Kispest Kertvárosi Közösség Egyesület vezetője a Kertvárosba tervezett sportcentrumról kérdezett. Utóbbiról Gajda Péter polgármester elmondta, nem az önkormányzat projektje, a kormány akar utánpótláscentrumot létrehozni a korábbi Főkert-területen. Hangsúlyozta, úgy kell megcsinálni, hogy az ne sértse a kispestiek érdekeit.© 2008-2020 Kerületi magazinlapok. Minden jog fenntartva.