2019. július 20., szombat, Illés

Száz éves a kispesti díszpolgár, Somorjai József

Kispest
2014. máj. 19. hétfő Írta: Csizmadia Viola

Zsúfolásig megtelt a kispesti Városháza díszterme vasárnap délután. Családtagjai, gyerekei, dédunokái, tanítványai, barátai, pályatársai kedves szavakkal, az általa alapított Gyöngyvirág Kamarakórus, az Erkel és az Ady iskola tanulói dallal köszöntötték a századik születésnapját ünneplő „tanár urat”, a kiváló zenepedagógust, az iskolaigazgatót, a kórusalapítót, Kispest Díszpolgárát, Somorjai Józsefet.

Az ünnepség házigazdája, a kispesti önkormányzat nevében elsőként Gajda Péter polgármester méltatta a különleges életutat, a kiváló pedagógust, aki örökre és elválaszthatatlanul egybeforrt a kerület zenei, oktatási és kulturális életével. Egy ember, egy pedagógus életében talán a legfontosabb momentum, hogy tud-e maradandót alkotni, és mit tud az utókorra hagyni. Itt elég csak körülnézni a teremben és a folyosókon, tudjuk a választ. És nemcsak a díszteremben, a kerületben, vagy országszerte, hanem az országhatáron túl is tisztelik, ismerik, elismerik – mondta a polgármester, aki azt kívánta ezen a különleges évfordulón és ünnepen, legyünk büszkék, hogy Somorjai József itt él közöttünk Kispesten, és generációkon keresztül adta át a zene és a dal szeretetét. Becsüljük ezt, és jöjjünk össze minden évben ünnepelni őt, amíg csak lehet.

A polgármester köszöntő szavai után Sebestyén Márta, Kispest legfiatalabb díszpolgára két Kodály-Lajta gyűjtésű dallal és virággal köszöntötte a kerület legidősebb díszpolgárát.

Az Ady iskolában, ahol Somorjai József alakította a még ma is létező zenetagozatot, később pedig fia vitte tovább azt a szellemiséget, amelyet ő honosított meg és adott olyan lelki táplálékot a gyerekeknek, amely semmi mással nem kiváltható, pótolható – mondta Girtler Izabella, az intézmény vezetője, aki ez alkalommal átadta az ünnepeltnek az Ady Emlékplakettet.

Gyönyörű, nehéz és kalandos életem volt” - mondta röviden a meghatódott Somorjai József, aki először Ady majd Babits szavaival köszönte meg azt a szeretetet, amely ezen az estén, de egész életében körülvette őt: „Mindenik embernek a lelkében dal van, és a saját lelkét hallja minden dalban. És akinek szép a lelkében az ének, az hallja a mások énekét is szépnek.”

Az ünnepség végén volt tanítványai sorra járultak idős mesterük elé, és személyes élményeiket, tanár úrhoz kötődő felejthetetlen emlékeiket közösen elevenítették fel.

© 2008-2019 Kerületi magazinlapok. Minden jog fenntartva.