2020. július 14., kedd, Örs és Stella

Bővülő térfigyelőrendszer és egyházi épületek felújítása a képviselő-testület előtt

Kispest
2014. máj. 15. csütörtök Írta: Csizmadia Viola

 

A közterületi alkoholfogyasztás tiltása, a térfigyelő rendszer bővítése, a tavaly évi támogatások elszámolása, valamint a Puskás iskola sikeres pályázata, amelyen csaknem 47 millió forintot nyertek napelemes rendszer kialakítására szerepelt a képviselő-testület májusi ülésén.

Zárt üléssel kezdte májusi munkáját a kispesti testület, amelyen Tóthné Szabó Éva alpolgármester előterjesztését tárgyalták. A szavazás értelmében további 3 kamerával bővül a kispesti térfigyelő rendszer.

Hétvégi rendezvényük lebonyolításához, a Wekerlei Székelykapu Napok megrendezéséhez egymillió forint támogatást kap a Magyar Kollégium Kulturális Egyesület, így a program fő támogatója a kispesti önkormányzat lett.

Összesen 1,1 millió forinttal, iskolánként 100 ezer forinttal támogatja az önkormányzat a hátrányos helyzetű, szociálisan rászoruló kispesti diákok tanév végi iskolai tanulmányi kirándulását.

Elfogadták a képviselők a tűzoltóság, valamint a Kispesti Készenléti Polgárőrség és Önkéntes Tűzoltó Egyesület (KKPÖTE), illetve a Dél-pesti Autóvadász és Polgárőr Egyesület (DAPE) beszámolóit tavalyi tevékenységükről. Gajda Péter polgármester jelezte, hogy idén is 4 millió forinttal támogatja a tűzoltókat az önkormányzat. Arról is határoztak a képviselők, hogy KKPÖTE munkáját 1,6 millió forinttal, a DAPE tevékenységét 400 ezer forinttal támogatják. Elfogadták Szathury Kolos módosító javaslatát: a szeptemberi ülésre megvizsgálja a testület, hogy a Rendészeti Központ felállítása után a polgárőr egyesületeknek szükségük lesz-e további támogatásra.

Kérdés és észrevétel nélkül fogadták el a pénzügyi beszámolót a képviselők arról, hogy Tóthné Szabó Éva kezdeményezésére az V. kerületi Duna Palota felújítását Kispest Önkormányzata 2 millió forint vissza nem térítendő támogatással segítette.

Idén is ötmillió forinttal támogatja az önkormányzat az egyházi funkciót szolgáló kispesti épületek felújítását, és egymillió forinttal segíti a Kispest SE működését.

Nyilatkozatot fogadott el a testület arról, hogy támogatja a Bozsik Stadion Magyar Állam általi átépítését, és ha szükséges, az állam által kért tulajdonosváltáshoz – amennyiben az átruházás feltételei ismertek és megfelelőek lesznek – hozzájárul.

A Pro Régió ügynökséggel támogatási szerződés, a Kispest Kft.-vel együttműködési megállapodás aláírásáról döntött a testület egy újabb sikeres európai uniós pályázat kapcsán.

Együttműködési megállapodást köt az önkormányzat a Szociális Építőtábor Egyesülettel:a civil szervezet a Norvég Alaptól nyert támogatást arra a szociális programra, amelynek keretében az önkormányzat és az egyesület közösen felújítja az évek óta üresen álló Nagysándor József utca 44. alatti csaknem 550 négyzetméter alapterületű ingatlanon lévő három szobás házat, amelyben két, úgynevezett kiléptető lakással családok átmeneti otthonát alakítanak ki. Az egyesület pályázat keretében olyan kispestieket szervezne önkéntes munkára az épület felújítására, akiknek közüzemi tartozása van az önkormányzat felé. Munkájuk értékének megfelelően az önkormányzat pedig elengedi majd tartozásuk arányos részét.

Ezen kívül a költségvetésről, a lakbérről, valamint a közterület-használatról szóló rendeleteket módosították a képviselők. Rendeletet alkotott a testület a közterületi szeszesital-fogyasztás korlátozásáról: ezzel a kerület közterületein betiltotta az alkoholivást.

© 2008-2020 Kerületi magazinlapok. Minden jog fenntartva.