2019. szeptember 18., szerda, Diána

Kispest a komposztbarát kerület

Kispest
2014. április 30. szerda Írta: Csizmadia Viola

 

Játékos komposztálással ismerkedő programra várta a kertbarátokat, a közösségi kertészeket, kicsiket és nagyokat az Első Kis-Pesti Kertben a házigazda kert közössége, a WTE Zöld Hajtás Klubja és az Átalakuló Wekerle közössége.

Minden a komposztálásról szólt ezen délutánon az Első Kis-Pesti Kertben. A szervezők a gyerekeket és a felnőtteket játékos, interaktív feladatokkal, játékokkal várták. A rendezvényt szervező Tracey Wheatley különösen fontosnak nevezte, hogy itt több kert is találkozott, így a komposztálás ügye is összehozta az embereket. Az Átalakuló Wekerle napokban Zöld Kispestért-díjjal jutalmazott munkatársa elmondta, még lehet jelentkezni a kerületben újból megkezdett komposztálásra, és reméli, hogy annak elterjedésével az önkormányzatnak is kevesebbet kell majd költenie a zöld hulladék elszállítására. Egyben bemutatta azt a „Komposztbarát család” feliratú táblácskát, amellyel a legaktívabb komposztálókat jutalmazzák. Az első táblát az Első Kis-Pesti Kert közössége kapta.

A „házigazdákon” kívül az Aranykatica Kert és az épülőben lévő Élmunkás lakótelepi harmadik kispesti közösségi kert kertészei, valamint ismerősök, szimpatizánsok is eljöttek. Az önkormányzat idei komposztálási akciójának szakmai hátterét biztosító Átalakuló Wekerle munkatársa, Stiglicz Norbert környezetvédelmi technikus avatta be a komposztálás rejtelmeibe a megjelent kertészeket, egyben bemutatta a Komposztbarát kerület programot.

Az első közösségi kert kertészei a komposztálás mellett a környezeti nevelésben is jeleskednek: biológiaórákat tartanak óvodai csoportoknak, valamint általános és középiskolai osztályoknak a növények felismerése, a biogazdálkodás, a környezeti hatások, a komposztálás és a környezeti etika témaköreit érintve. Nagy Máriától, az oktatási projekt koordinátorától megtudtuk, a gyerekeknek tetszenek a különleges órák, aktívan részt vesznek a feladatok megoldásában, érdekes történeteket mesélnek kirándulásaikról, kalandjaikról a természetben. A sikeres oktatási-kertbemutató programot az Ady és a Vass iskola tanárainak segítségével készítette el a kertközösség, a program a természet tiszteletére és védelmére, környezettudatos szemléletformálásra, a környezeti etika megismerésére épül.

© 2008-2019 Kerületi magazinlapok. Minden jog fenntartva.