2019. július 20., szombat, Illés

Kispest futball-legendájára emlékeztek

Kispest
2014. április 03. csütörtök Írta: Csizmadia Viola

 

Kispest díszpolgára, a Nemzet Sportolója, Puskás Ferenc születésének 87. évfordulója alkalmából Kispest Önkormányzata és a Honvéd Futball Club megemlékezést tartott a KöKi Terminál melletti köztéren tavaly felállított Puskás-szobornál.

Mint minden évben ilyenkor, Puskás Ferenc születésnapján (április 2.) hol családias, hol pedig nagyobb körben összegyűlnek a barátok, a sporttársak, a Honvéd fiatal labdarúgói és Kispest polgárai, hogy fejet hajtsanak a világklasszis sportember, Puskás Ferenc, Puskás Öcsi előtt – mondta köszöntő beszédében Gajda Péter polgármester, aki utalt arra, hogy Kispest és Puskás neve mára szétválaszthatatlanul összeforrt. A világklasszis labdarúgó emlékét őrzi már iskola, emléktábla is a kerületben, de itt Kispesten készült el a híres sportoló első köztéri szobra is. A polgármester szerint Puskás olyan Kispestnek, mint Buzánszky Jenő Dorognak, akire büszke a város apraja nagyja, és nemcsak a kifeszített molinón, hanem bárhol a világon, de vidéken és a fővárosban is. Puskásnak az egyetlen magyarországi csapata a kispesti Honvéd volt, innen indult karrierje csúcsára, és ide vágyott mindig vissza öregkorára.

Szurgent Lajos, a Budapesti Honvéd FC volt játékosa a megemlékezésen arról beszélt, hogy milyen fontos az utánpótlás nevelésében, hogy egy ilyen nagy legenda volt a tagja az egyesületnek.

Dunai Antal, a Magyar Labdarúgó Szövetség képviseletében elmondta, hogy nagyon hiányzik a mai labdarúgás környékéről Puskás Ferenc, aki tapasztalatával segíteni tudná a nemzeti válogatott munkáját, és akkor talán nem lenne lehetetlen eljutni a nemzetközi versenyekre.

A Kispesti Puskás Ferenc Általános Iskola 2008-ban vette fel a labdarúgó legenda nevét, ami „édes-keserű teher” az intézménynek, hogy életben tartsák a sportember hírnevét. Ma már az iskola aulájában lévő Puskás-szoborhoz és emlékfalhoz még vidékről is érkeznek emlékezők – mondta Bihari Péter, a Kispesti Puskás Ferenc Általános Iskola igazgatója.

Az ünnepi beszédeket követően az emlékezés virágait helyezték el az érdeklődők:

Az önkormányzat nevében Gajda Péter polgármester és Vinczek György alpolgármester, Szurgent Lajos és Kaszás Kálmán, a Budapesti Honvéd FC képviseletében, Dunai Antal, a Magyar Labdarúgó Szövetség képviseletében, Bihari Péter, a Puskás Ferenc Általános Iskola igazgatója és Mihály András, a KOSIE bizottság elnöke, Fenyvesi Dezső, a Puskás Alapítvány elnöke és Barta Sándor, a Puskás Alapítvány titkára, Piroska János, a Honvéd baráti kör elnöke, valamint Ékes Gábor alpolgármester és Lazányi Ferenc képviselő.

© 2008-2019 Kerületi magazinlapok. Minden jog fenntartva.