2019. június 16., vasárnap, Jusztin

Befejeződött a tartásszűrő program

Kispest
2014. március 20. csütörtök Írta: Csizmadia Viola

 

Véget ért az az egészségmegőrző program, amelynek keretében a kerületben lévő Yamamoto Intézet felajánlására, az önkormányzat támogatásával csaknem 300 kispesti általános és középiskolás gyerek tartását vizsgálták meg 2013-ban. A tapasztalatokról a vizsgálatokat végző Dr. Brenner Tiboriu (Tibor) gerincspecialistát kérdeztük.

Szerda délutánonként Dr. Brenner Tiboriu (Tibor) gerincspecialista, a 25 éves Yamamoto Intézet orvosa térítésmentesen vizsgálta meg a 8-16 éves kispesti gyerekeket. A felajánlás óriási jelentőségű, különösen azért, mert a korosztály csaknem 30-40 százalékánál kimutatható a gerinc kisebb-nagyobb elváltozása.

A szakember szerint a gerincoszlop alapos és precíz vizsgálata 6-16 év között azért rendkívül fontos, hogy még időben diagnosztizálni lehessen a veleszületett vagy később kialakult tartásproblémákat, gerincferdülést és a gyermek számára megfelelő terápiát lehessen javasolni, mert 18-19 éves kor után, amikor a növekedés befejeződik, a gerincoszlop stabilizálódik, már nem lehetséges.

A vizsgálat egy újfajta testtartásszűrés, amely a fizikális és műszeres vizsgálat kombinációja. A szűrés során a gyerekek és szüleik tájékoztatást kaptak arról, hogy van-e olyan korrigálható betegsége a gerincnek, amely úszással, gyógytornával, vagy más terápiával gyógyítható. A vizsgálat kiterjedt a tartással összefüggő izomrendszerre, a periférikus alsó testrészekre (lábfej, csípő, alsó végtagok), illetve a felső testrészekre (szem, fogazat, szájüreg) esetleges sebhelyekre. A csaknem húsz perces vizit végén tanácsokkal láttam el a gyerekeket és a szülőket. Volt, akinek az eddigieknél sokkal többet kell majd mozognia, és ügyelnie a testtartására, másoknak viszont egyéb szakvizsgálatokat és kezelést is javasoltam – avat be a vizsgálat menetébe Brenner doktor.

A műszer adatainak segítségével Brenner doktor olyan okokat is feltárt, amelyekre korábban senki sem gondolt. Példaként említi, hogy ezzel meg lehet határozni, hogy vannak-e fogászati-,szájüregi okok, amelyek bizonytalanná tehetik a páciens tartását, vagy az izomrendszer összehúzódásával olyan fájdalmakat váltanak ki, mint például migrén, hátcsigolya-, térd- és csípő-ízületi fájdalmak.

Brenner doktor az általa végzett vizsgálatok során csupán néhány esetben látott aggasztó elváltozásokat, nagyon púpos hátat, kórosan ferdült gerincet, medencedeformációt. Szerencsére az esetek többségében komolyabb szakorvosi beavatkozásra nem lesz szükség. A gyerekek gerincbetegségei gyógytornával, rendszeres mozgással, úszással, sportolással, manuálterápiával, nagyobb odafigyeléssel jól korrigálhatóak.

A szakember a vizsgálatok összesítésénél most is elmondta, hogy aggasztó az a jelenség, hogy a 12-13 évesek nagy része már elhízott, sokat ül és rosszul táplálkozik. Sok kisgyereknek gyenge az izomzata, ezért 2-3 percnél tovább nem képes egyenesen állni, azonnal előrehajol a válla, begörbül a háta. Ezért ezeknek a szüleiknek azt javasolja, ne nyugodjanak bele ebbe, járassák gyerekeiket speciális, személyre szabott gyógytornára, mert nekik arra elengedhetetlen szükségük van.

© 2008-2019 Kerületi magazinlapok. Minden jog fenntartva.