2019. április 19., péntek, Emma

Bemutatjuk: Lukácsy Tibor kispesti könyvkötő és könyvrestaurátor mestert

Kispest
2014. március 12. szerda Írta: Varga Ibolya

 

Csak a beszélgetés jó, ha kötetlen, ez a könyvre nézve kifejezetten hátrányos - vallja a tősgyökeres kispesti mester, aki korábbról nem kisebb megtiszteltetést tudhat magáénak, mint azt, hogy ő készíthette el a Magyar Vízilabda válogatott nászajándékának színes nyomtatott díszdobozát, amelyet az akkori szövetségi kapitány, Kemény Dénes adott át a 2011-es esküvőn az angol hercegi párnak. De az országosan is egyedülálló, Korom Gyula által alapított Fodrász Múzeum papír alapú dobozait, díszokleveleit is ő restaurálta az utókornak.

Lukácsy Tibornak kamaszkora végén szükségszerűen a sport és a tanulás között kell választania. Pedig óriási a kísértés, hiszen ígéretes kapustehetsége a kispesti Gránit SK-nak, és számára nincs is fontosabb életcél, minthogy a példakép Gujdár Sándor nyomdokain haladjon. Ehhez nagyon közel került, mert mint meséli egy alkalommal Berendy Pál, egykori válogatott labdarúgó „a híres Botond jött el értem személyesen, ide Kispestre” és igazolt le az akkor NB II-es Bp. Spartacushoz.

A minden családi szálával a kertváros „hagyományos Kispestjéhez” kötődő, elsősorban a paleontológia, a zoológia és a tudományos fantasztikus irodalom iránt erősen iránt érdeklődő Lukácsy Tibor életébe a véletlenek sorozata hozza el a számára akkoriban még szinte teljesen ismeretlen szakmát a könyvkötészetet és a papírrestaurálást. A Budapesti Történeti Múzeumban dolgozik régészeti ásatási technikusként a Flórián téri katonai kőtábor feltárásán, amikor a múzeumban lekeveredik a csendesen és magányosan „pöszmötölő” papírrestaurátorok közé, akik emlékei szerint éppen Ságvári Endre papírból készült szemüvegtokján szorgoskodtak. Nem sokkal később már a Képzőművészeti Szakközépiskolában ismerkedik leendő szakmájával, gyakorlatait pedig a Széchenyi Könyvtárban tölti, amely műhelyt mind a mai napig a legfontosabbnak és a legjobbnak tart az életében.

A különleges szakmai megoldásokat kereső mester mostanság ugyancsak aggódik szakmája és a könyvek jövőjéért, pedig oly sok a „bekötni és javítanivaló”. Régi, értékes könyvek, emlékek, oklevelek, féltve őrzött családi kincsek és még ki tudja mi minden megy manapság végleg tönkre csak azért, mert ezek megőrzésére már nem jut forrás. Az informatika világában ugyancsak nagy a konkurencia, a könyvhöz pedig idő, sok-sok idő kell. Sötét jövőképében a könyv egyszer majd múzeumi tárgy lesz, amelyet csak ott tudunk majd megmutatni gyerekeinknek.

A kispesti lét oly mélyen átszövi mindennapjait és emlékeit, hogy Időtöltelék címmel hamarosan megjelenteti kerületben megélt gyermekkorához kötődő saját írásait.

A könyvkötő mester büszke arra, hogy a húszas éveinek végén járó lánya, Dóri az övéhez ugyancsak közelálló szakmát választott, és így a két „Lukácsy” sokszor közösen dolgozik.

© 2008-2019 Kerületi magazinlapok. Minden jog fenntartva.