2019. március 24., vasárnap, Gábor és Karina

A magyar holokauszt áldozataira emlékeztek

Kispest
2014. március 01. szombat Írta: Csizmadia Viola

A Magyar Holokauszt Emlékévhez kapcsolódva ünnepi megemlékezést tartott a Romák Felzárkóztatásáért Egyesület a kispesti Városháza dísztermében.
Losó Györgyné, a Romák Felzárkóztatásáért Egyesület elnöke ünnepi bevezetője után külön nagy szeretettel köszöntötte a jelenlévők között a 92 esztendős Neumann Ernőnét Éva nénit, aki a holokauszt túlélők egyike.

 

Gajda Péter megemlékező beszédében többek között elmondta: „Most, amikor a XX. század borzalmaira emlékezünk, mindig felteszem magamnak a kérdést – Hogyan magyarázzam meg a gyerekemnek mire emlékezünk? Hogyan meséljem el a Duna partján sorakozó, vasba öntött cipők történetét? Hogyan értessem meg azt, ami ésszel fel nem fogható, – hogy a gyűlölet addig szítható, míg az emberek már „önként, kéjjel ölnek, nem csak parancsra? Vajon meg lehet értetni, hogy amikor egy ismeretlen szomszédot származása, vallása vagy bőrszíne miatt megaláznak, akkor már nem lehet, nem szabad hallgatni? Hogyan tanítsam meg a gyerekemnek, hogy soha ne tűrje el az emberi méltóság meggyalázását, hogy soha ne feledje, az emberi méltóság mindenkit megillet – hogy nincs nagyobb támadás az emberi méltóság ellen, mint a félelem – és csak a bátorság ad belső tartást és emberi méltóságot?” Majd kérdéssel fordult a hallgatósághoz: „Vajon az új, a diktatúrák természetét nem ismerő nemzedék felismeri, mikor válik elfogadhatatlanná a közbeszédben, különösen a politikai közbeszédben, a gőg és az előítéletes kinyilatkoztatás?”

A polgármester záró gondolataiban arról beszélt, hogy „vajon összeszorul-e majd a gyomruk, amikor az utcán, egy vonaton, vagy egy közpénzből felépült stadionban skandálják a rigmusokat, és az alávetettséget, a kirekesztést hirdető, a nyilas rémuralmat idéző szólamokat?” és „őszintén remélem, hogy a bennünket követő nemzedék képes lesz harcolni a gonoszságot megtűrő, azt szép ruhába, álságos reménybe bujtató képmutatókkal szemben. Őszintén kívánom mindannyiunknak, hogy különbséget tudjanak tenni a szent és a közönséges között, a tiszta és a tisztátalan között, – hogy soha többé ne lehessen genocídium. Ez mindannyiunk felelőssége!”– mondta.

A megemlékezésen dr. Székely János, esztergomi-budapesti segédpüspök, Ablonczy Zsolt, nyugalmazott református lelkész, Ruva Farkas Pál, Cigány Írószövetség és Közművelődési Társaság elnöke, író, költő, újságíró, szociológus emlékeztek az áldozatokra.

Az ünnepi műsorban közreműködött: Judrom Klezmer Band (vezetője ifj. Boros Mátyás), ének Klein Judit, Jónás Judit, Magyar Köztársaság Arany Érdemkereszttel kitüntetett színművész.

© 2008-2019 Kerületi magazinlapok. Minden jog fenntartva.