2019. március 24., vasárnap, Gábor és Karina

Elfogadott költségvetése van Kispestnek

Kispest
2014. február 10. hétfő Írta: Csizmadia Viola

 

A képviselő-testület döntése szerint 2014-ben több mint 10 milliárd forintból (8 milliárd működési, 2 milliárd fejlesztési) működteti Kispestet a város vezetése. A költségvetés fő számait a hetekig tartó alapos előzetes egyeztetések után a képviselők jobb és bal oldalon (egy nem szavazattal) egyaránt elfogadták.

Zárt ülésen tárgyaltak a képviselők az önkormányzati tulajdonban lévő OTP részvények sorsáról Szathury Kolos (Fidesz) egyéni képviselői indítványa alapján.

Kispest város költségvetésének tárgyalásakor Gajda Péter polgármester elmondta, hogy az idén egyensúlyi költségvetést kellett készíteni, és úgy kell majd gazdálkodni, hogy még év közben sem lehet működési hiány az önkormányzat kasszájában. Ezzel párhuzamosan pedig meg kell őrizni a meglévő szolgáltatások megszokott színvonalát, törekedni kell a fejlesztések befejezésére. A polgármester emlékeztetett arra, hogy a 2011-2012-es év nehéz volt az önkormányzat életében, de az idei központi konszolidációsokat segített a költségvetés tervezésében.

A vitában Vinczek György alpolgármester reagálva Mihály András (Fidesz) képviselő azon hozzászólására, amely szerint a város vezetése korábban rosszul gazdálkodott, kiemelte, hogy Kispesten az egy lakosra jutó adósság a legalacsonyabbak között található Budapesten és országosan is.

A képviselők módosították az önkormányzat szociális rendeletét. E szerint a kerületben a közétkeztetést (gyermek és szociális intézmények) végző Pensio Kft., az anyagárak emelkedésére hivatkozva 2014. március 1-től az 1,7 százalékos infláción túl 4,3 százalékkal (idősek esetén összesen 3,3 százalékkal) emelné a szolgáltatás árát, amelyből a szülők csupán az infláció mértékével megnövekedett díjat fizetnék, a többit az önkormányzat gazdálkodja ki.

A napirend kapcsán Vinczek György alpolgármester azt a javaslatot tette, hogy a szociális intézményekben étkezőket, időseket és a rászorulókat is támogassa az önkormányzat, így ők is csak az 1,7 százalékot fizessék. Javaslatával a képviselők egyetértettek.

Tudomásul vette a testület, hogy megszűnt a megállapodás a Kispesti Női Kézilabda Klubbal a Puskás Ferenc Általános Iskolában építendő tornacsarnok ügyében. Ezek alapján már most látható, hogy a Női Kézilabda Klub nem tudta teljesíteni korábbi vállalását és nem biztosította a csarnok építéséhez szükséges forrásokat. Gajda Péter polgármester az ügy kapcsán elmondta, ettől függetlenül az önkormányzat szeretné rendbe tenni a Puskás iskola udvarát még ebben az évben.

© 2008-2019 Kerületi magazinlapok. Minden jog fenntartva.