2024. július 16., kedd, Valter

Kispest védi és fejleszti a kerületi járóbeteg-ellátást

Kispest
2024. április 04. csütörtök Írta: Varga Ibolya
Bár a kerületi szakrendelők államosításnak terve még az „asztalfiókokban maradt”, de nem lehetünk nyugodtak, félő, hogy az önkormányzati választások után ez a téma újból napirendre kerül - hangsúlyozta Karácsony Gergely főpolgármester a Kispesten tartott kihelyezett főpolgármesteri kabinetülés utáni sajtótájékoztatón, ahol a kerületi járóbeteg-ellátás megvédését jelölte meg az egyik legfontosabb közös ügynek a főváros és a kerületek között.
A főpolgármester nem először járt már Kispesten. Legutóbb tavaly novemberben Csorba Dávid, a Duchenne-szindrómás, izomsorvadásban szenvedő kispesti fiatalembert látogatták meg közösen Gajda Péter polgármesterrel, de az Első Budapesti lakógyűlésen, az 50-es villamos vonalán a KAF-villamosok forgalomba állításánál, valamint a Budapesti Rezsifórumon is találkozhattak a kispestiek Karácsony Gergellyel egy éven belül. Intenzív és konstruktív az együttműködés a főváros és a kerület között – állapították meg a mai találkozó résztvevői.
A kihelyezett főpolgármesteri kabinetülésen röviden áttekintették az elmúlt évek közös sikereit, eredményeit, valamint a következő ciklusra tervezett fejlesztésekről, intézkedésekről beszéltek. Az ülést követően közösen elmentek a Kispesti Egészségügyi Intézetbe, ahol az intézmény főigazgató-főorvosa dr. Kumin Marianna mutatta meg a már egy éve működő az egynapos sebészetet, és tájékoztatta a fővárosi vezetőket az intézményben történt felújításokról, műszerpark-bővítésről. Ezután látogatást tettek a Csillagfény bölcsődében, ahol hamarosan véget ér a dán-magyar nemzetközi Kelet-európai kisgyermekkori nevelés reformja program, amelyről Aszódi_Sikter Éva, a Kispesti Egyesített Bölcsődék intézményvezetője tájékoztatta fővárosi vezetőket. Kiss Ambrus és Kerpel-Fronius Gábor főpolgármester-helyettesek pedig megnézték az átadás előtt álló 3 szociális bérlakás egyikét, a wekerlei Pannónia u. 46. szám alattit, amelyet szintén fővárosi pályázatból újított fel az önkormányzat. Az önkormányzat által működtetett Családok Átmeneti Otthonában zajló komplex szociális programról a helyszínen Ormódi Róbert, a Kispesti Szociális Centrum munkatársa adott rövid tájékoztatást.
A főpolgármester ez alkalommal elmondta, hogy azok a közszolgáltatások, gondoljunk csak az iskolákra, a kórházakra, amelyek átkerültek az önkormányzatoktól az államhoz, „sokkal rosszabbul működnek”, mint korábban, mert ezekre összességében jóval kevesebbet költenek. Karácsony Gergely beszélt arról is, hogy éppen ezért a második Budapesti Lakógyűlésen a Rákosrendezőre tervezett „gigaberuházás” mellett kíváncsiak lesznek a budapestiek véleményére arról is, hogy maradjon-e a járóbeteg-ellátás továbbra is a kerületeknél vagy kerüljenek az államhoz. A főváros álláspontja ebben teljesen egyértelmű és világos, hiszen „az elmúlt években nagyon sokat küzdöttünk a kerületekkel közösen, hogy javítsuk a járóbeteg-ellátás színvonalát”. Ezért az önkormányzati választásnak is nagyon fontos tétje, hogy az egészségügy legjobban működő szeletét, a járóbeteg-ellátást továbbra is az önkormányzatokra bízzák – hangsúlyozta.
Kispesten is nagyon fontos fejlesztések valósultak meg abból a 23 milliárd forintból, amelyet a kormánnyal kötött megállapodás értelmében tudtak egészségügyi intézmények felújítására a kerületeknek biztosítani.
Gajda Péter polgármester arról beszélt, hogy az Egészséges Budapest program keretében Kispest elsőként kapott komoly, több mint 1 milliárd forintos támogatást az egynapos sebészet kialakítására a Kispesti Egészségügyi Intézetben. Az egészségügyi fejlesztés részeként valósult meg a gyermekintézmény kialakítása, átépítése, a diagnosztikai központ megvalósítása, valamint számos műszer beszerzése is – emelte ki a polgármester.

 

© 2008-2024 Kerületi magazinlapok. Minden jog fenntartva.