2024. június 14., péntek, Vazul

Kiültek tanárukért az iskola elé a Deák gimisek

Kispest
2023. március 01. szerda Írta: Varga Ibolya
Kedvenc médiaszakos tanáruktól, február elején az iskolából felmondással távozó Weszely Kingától búcsúztak a kispesti Deák gimisek azon az akción, amelyet ma ebédidőben szerveztek az iskola elé.
Weszely tanárnő egyszemélyes polgári engedetlenségi akcióba kezdett a magyar közoktatás helyzetének javításáért. December elsején kiült az intézmény aulájába, ott ült tántoríthatatlanul február 3-ig, és nem tartotta meg óráit, ezzel tiltakozva.
A mai eseményt szervező két tizedikes gimnazista, Barta Zsófia és Ranga Réka míg várják az akcióban résztvevő iskolatársaikat, arról tájékoztatnak, hogy a „tanárnő mindenkinek a szíve csücske volt”, tőle szeretnének méltó- és emlékezetes módon elbúcsúzni, mert megérdemli. A diákok „kiülése” is az ő példamutatását idézi.
Az érkező Weszely tanárnőt nagy szeretettel fogadták volt tanítványai és tanárkollégái is. Weszely Kinga kérdésünkre elmondta: nem tudta, hogy ez lesz az ő búcsúztatója, nagyon meghatotta a gyerekek szeretete, és egyben nagyon büszke rájuk azért, hogy ilyen önállóan képesek szervezni, „hihetetlenül jó fejek”.
Február 6-i felmondását az előzte meg, hogy több mint két hónapot ült az aulában. A gyerekek érdekében kellett megtennie ezt a lépést, mert a tankerület nem oldotta meg hivatalosan szakszerű helyettesítését. Kilépett azért, hogy helyére jöhessen valaki más, aki megtartja média óráit. A tanárnő személyes sorsának alakulásáról, a folytatásról még nem nyilatkozott. De véleménye szerint a magyar közoktatás jobbításáért való küzdelemnek csak összefogással lehet, lesz eredménye. Ha sokan vagyunk, nincs, aki lenyomjon minket – üzente.
A folytatásban a gyerekek a Mit adott nekünk Weszely tanárnő kérdésre adtak életükből rövid válaszokat, meséltek történeteket. Majd az esemény végén közösen elénekelték a pedagógussztrájkok himnuszává váló Dés László szerzeményt, a Mi vagyunk a grundot.

 

© 2008-2024 Kerületi magazinlapok. Minden jog fenntartva.