2021. március 02., kedd, Lujza

Közművelődésért díjat kapott a leköszönő igazgató

Kispest
2021. január 22. péntek Írta: Csizmadia Viola

 

Kiemelkedő, Kispestért végzett közművelődési tevékenységéért Szabó Máriát, a Wekerlei Kultúrház és Könyvtár Művelődési Ház (WKK) korábbi igazgatóját jutalmazta az önkormányzat a magyar kultúra napja alkalmából 2021-ben.

A Kispesti Önkormányzat Kulturális, Oktatási, Sport, Ifjúsági és Egészségügyi (KOSIE) bizottságának döntése alapján ebben az esztendőben Szabó Mária, a WKK leköszönő igazgatója kapta azt az elismerést, amellyel a magyar kultúra napja alkalomból minden évben ilyenkor köszöntik a közművelődési intézmények dolgozóit, és kerül sor a 2021. évi közművelődési díj átadására. Szabó Mária 2009 óta áll annak az intézménynek az élén, amelynek korábban munkatársa is volt. Tevékenységéhez számtalan újítás, innovatív kulturális kezdeményezés is fűződik – mondta Gajda Péter polgármester.

Burány Sándor, Kispest országgyűlési képviselője arról beszélt az ünnepségen, hogy nem igazán vagyunk ahhoz hozzászokva, hogy ilyen szűk körben ünnepeljük, köszöntjük a közművelődésben dolgozókat. Az is szokatlan, hogy mostanság a kultúráért szinte „meg kell küzdeni”, hiszen nincsenek koncertek, színházi előadások, zárva a mozi. Nehéz a közönségnek is, hiszen az online élmény, legyen technikailag bármilyen korszerű, mégsem helyettesítheti a személyes és élő találkozásokat. A kultúra tartást ad egy nemzetnek, kijelöli helyünket a világban, legyünk erre büszkét, és gondoljunk azokra, akik a kultúra kis szigetein, például egy-egy kisebb művelődési intézményben naponta elhozzák nekünk a kultúrát – hangsúlyozta Burány Sándor.

A díjazott Szabó Mária köszönetet mondott közvetlen munkatársainak a sok-sok éves együttmunkálkodásért, az elért közös sikerekért, és ígéretet tett arra, hogy Kispest mindig az otthona marad, továbbra is figyelemmel kíséri korábbi munkatársai tevékenységét.

A Kispesti Polgármesteri Hivatal Dísztermében tartott ünnepélyes elismerés átadáson Gajda Péter mellett részt vettek Kertész Csaba, Varga Attila és Vinczek György alpolgármesterek.

Kispest Önkormányzata 2011 óta adományoz díjat kiemelkedő közművelődési tevékenységért, egyben köszönetet mond a kerületi intézmények dolgozóinak a fontos és felelősségteljes munkáért, amellyel hozzájárultak Kispest kulturális életének gazdagításához. A nap megrendezésének ötlete Farsang Árpád zongoraművészhez köthető, aki 1985-ben vetette ezt fel. A nap tényleges megünneplésére a Hazafias Népfront Országos Tanácsa 1988. december végi ülésén tett felhívást, és 1989 januárjában ők szervezték meg az első évfordulós rendezvénysorozatot.

 

© 2008-2021 Kerületi magazinlapok. Minden jog fenntartva.