2021. szeptember 27., hétfő, Adalbert

Megkezdődött a legidősebb korosztály tervezett oltása

Kispest
2021. február 07. vasárnap Írta: Csizmadia Viola

 

Csütörtöktől vasárnapig tart az oltásra regisztrált legidősebb korosztály tervezett oltása, amelyet a háziorvosok végeznek kerületszerte. A kispesti időseket (1939. december 31. előtt születettek) az amerikai Moderna vakcinával oltják vagy a rendelőkben, vagy pedig otthonaikban – tudtuk meg dr. Szeghalmi Lajos háziorvostól, a kerületi háziorvosok szakmai vezetőjétől.

 

Az idősek beoltása ugyancsak gyors szervezőmunkát igényelt a háziorvosoktól és az egészségügyi dolgozóktól, mivel volt olyan praxis, ahol megérkezett ugyan oltási útmutató, de időben nem kapták meg az oltandók névsora, és fordítva, de a kezdeti adminisztratív nehézségek után helyben már zökkenőmentesen zajlik az idősek oltása.

Szeghalmi doktortól megtudtuk, hogy a háziorvosok most egy-egy 5 ml-es ampullát kaptak, amely 10 idős ember oltására elegendő oltóanyagot tartalmaz. A doktor praxisában 22 idős regisztrált korábban az oltásra, közülük tízen most, heten a rendelőben, hárman pedig otthonaikban kapják meg a vakcinát.

Az oltás beadása előtt a háziorvos minden esetben kikérdezi a pácienseket az aktuális egészségi állapotukról, és csak azután kezdődhet az oltás, amely után még 30 percet várakozni kell a rendelőben az esetleges mellékhatások, oltási reakciók miatt. Szerencsére Szeghalmi doktorék nem tapasztaltak mellékhatásokat, rossz oltási válaszreakciókat, az idősek jól reagáltak az oltóanyagra. A tíz oltási lehetőségen felülieket a Jahn Ferenc Dél-pesti Kórház és Rendelőintézetben kialakított oltóponton várják. Ide elsősorban olyan betegeket választottak ki, akik meg tudják oldani az oltópontra való eljutást.

Kispesten 32 praxisban (alapellátó orvos) gondoskodnak a betegek gyógyításáról, ellátásáról. Mivel a vakcinát hűtve kell tárolni, a felbontott ampullák csupán hat órán át használhatóak fel szobahőmérsékleten, így az oltások megszervezését ugyancsak precízen és „tartalék” oltandó személyekkel kellett megszerveznie a háziorvosoknak.

A kispesti időseket is azzal a korszerű amerikai Moderna vakcinával oltják, amelyet az egészségügyben, illetve a szociális ágazatban dolgozóknál használtak.

 

 

© 2008-2021 Kerületi magazinlapok. Minden jog fenntartva.