2020. szeptember 24., csütörtök, Gellért és Mercédesz

Negatív lett a kispesti hajléktalanok koronavírus-tesztje

Kispest
2020. máj. 14. csütörtök Írta: Csizmadia Viola

 

Az elmúlt két hétben összesen 53 szűrést végeztek a Magyar Vöröskereszt Budapest Fővárosi Szervezet Nappali Szociális Központ 2. sz. Telephelyén Kispesten, az Ady Endre úton – tudtuk meg a telephely megbízott vezetőjétől, Csóka Évától.

Mint arról már korábban beszámoltunk az Ady Endre úti intézményben nappal általában 60 rászorultnak, míg éjszakára krízisidőszakban 28, azon kívül 19 fedél nélkülinek adnak szállást.

Csóka Éva tájékoztatása szerint a mostani szűrés során, amelyet a Fővárosi Önkormányzat finanszírozott, 19 darab PCR-tesztet és 34 gyorsteszt végeztek. A tesztelés során az intézmény négy munkatársát is szűrték. A PCR-tesztet azoknál a hajléktalanoknál végezték el, akik éjjeli menedékhelyen töltik éjszakáikat. A PCR-tesztet 5 fő esetében kellett megismételni hibás mintavétel miatt, de a későbbiekben ezeknek az eredménye is szerencsére negatív lett.

A nappali melegedő ügyfélkörének a vércsepp alapján vizsgált gyorstesztet tettük lehetővé. Az ügyfelek tájékoztatásában nagy segítségünkre volt a Kispesti Rendészeti Központ munkatársai – meséli Csóka Éva.

A megbízott vezető kérdésünkre elmondta: az eredmények sikerességében, a negatív tesztekben bizonyára benne van az is, hogy vitamint rendszeresen biztosítanak ellátottjaiknak, az intézményben a felületek, ajtók, asztalok fertőtlenítéséről folyamatosan gondoskodnak, a hajléktalanok szájmaszkot kaptak, kézfertőtlenítőt használnak. De az is számíthat, hogy mind a nappali melegedőt, mind pedig az éjjeli menedékhelyet jellemzően azok az ismert hajléktalanok használják, akik már korábban is részesültek szolgáltatásaikban.

© 2008-2020 Kerületi magazinlapok. Minden jog fenntartva.