2020. július 06., hétfő, Csaba

Hetente kétszer jön a „zöldkommandó”

Kispest
2020. február 14. péntek Írta: Csizmadia Viola

 

Mostantól hetente két alkalommal reggel indul útnak a Zöldprogram Iroda, a Kispesti Rendészeti Központ és a Közpark Kft. munkatársaiból álló Kispesti Zöldkommandó, hogy megkeresse, felmérje, eltakarítsa az illegális zöld-, a kommunális- és építési szemétlerakásokat a kerületben – tudtuk meg Gajda Péter polgármestertől az eheti bejáráson.

 

A mai bejáráson a Tóth Árpád utcában kezdett a csapat, majd a Viola és az Esze Tamás utcában is körülnéztek, ahol kellett összeszedték az illegálisan lerakott szemetet, beszéltek a szomszédokkal is.

Sajnos évente 40-50 millió forintot költ az önkormányzat az illegális szemétlerakók felszámolására, pedig ennek a pénznek lenne sokkal jobb helye is. Ami külön bosszantó, hogy kerületben felhalmozott illegális szemét egy része nem itt Kispesten „termelődik”, hanem máshonnan szállítják ide – mondja Gajda Péter polgármester, aki a kerületi rendőrkapitánytól arra kapott ígéretet, hogy amennyiben a gépkocsival való illegális szemétlerakók rendszámát ismerik, hatékonyabban fognak eljárni a tevékenységet végzőkkel szemben.

Évek óta komoly fejtörést okoz az önkormányzatnak az illegális hulladéklerakók, utcára lomtalanítások, alkalmi szemétkupacok, felszámolása és az illegális tevékenységet végzők nyakon csípése. Ez a munka nem most kezdődött, de a kispestiek közreműködése nélkül továbbra sem lesz hatékony. Ezért az önkormányzat azt tervezi, hogy létrehoz egy olyan gyorsan reagáló csoportot, amely, ha a kispestiek valahol illegális tevékenységet végzőket látnak, akár tetten is érhessék azokat. Addig is, arra kérik a kispestieket, hogy telefonon értesítsék munkaidőben vagy a Zöldprogram Irodát, vagy a Kispesti Rendészeti Központot, ha ilyet látnak, vagy újabb illegális szemétlerakót találnak – mondta Varga Attila, a „zöldkommandó” újraszervezője, a kerület közrendjének és tisztaságának felügyeletével megbízott alpolgármester.

Egy-egy ilyen heti akció során Kispesti Zöldkommandó megkeresi, felméri, eltakarítja az illegális zöld-, a kommunális- és építési szemétlerakásokat a kerületben, ha tudnak, beszélgetnek a szomszédokkal is, tapasztalatokat gyűjtenek. A meglévő szemétkupacokból igyekeznek adatokat kinyerni a vélelmezhető szemetelő beazonosítása érdekében, és amennyiben kispesti az érintett, akkor be is csengetnek hozzá. Külön feladat lesz annak megszervezése is, ha nem tudják azonosítani a szemét tulajdonosát – teszi hozzá az alpolgármester.

Kollégáim szinte ipari mennyiségű szemetet számolnak fel hetente, gyakran ez eléri a 70 köbmétert is – meséli Bán Zoltán, a Közpark Kft. vezetője, aki bizakodik abban, hogy változást hozhat az a márciustól érvényes bírságolási rend, amely szerint, ha a szemetet illegálisan az utcán tárolót, oda kihordót a „zöldkommandósok” felszólítják és nyolc nap alatt nem intézkedik az elszállításról, az újraellenőrzés után már nem a kormányhivatal, hanem a rendőrség intézkedik az ügyben. (A kiszabható legmagasabb bírság 150 ezer forint is lehet. a Szerk.) A Közpark munkatársai azon kívül, hogy összeszedik az ömlesztett illegális szemet a kerületben, az elszállítás után még szét is kell, hogy válogassák azt, hiszen külön kell gondoskodni a kommunális-, a műanyag-, építési- és a zöldhulladék elszállításáról, és ez mind-mind óriási költségekkel jár – magyarázza Bán Zoltán.

 

© 2008-2020 Kerületi magazinlapok. Minden jog fenntartva.