2020. július 14., kedd, Örs és Stella

Társadalmi vitára kész a Kossuth téri piac átépítési terve

Kispest
2019. október 07. hétfő Írta: Csizmadia Viola

 

Impozáns terv készült a Kossuth téri piac korszerűsítésére. Az önkormányzat kíváncsi a kispestiek véleményére ezért lakossági konzultációt indít az előzetes tervről, amelyet Kovács Zoltán okleveles építészmérnök készített. Kattintson a lakossági konzultációra: http://ujkispestipiac.hu/

Régóta várják már a kispestiek, hogy korszerűsítsük a piacot és a Kossuth tér környékét. Az elmúlt évtizedekben nem sikerült mindenki számára elfogadható megoldást találni a piac megújítására, a 90-es évek elején kudarcba fulladtak a csarnoképítés tervei, és ugyan a piac teljes földterületének az önkormányzat a tulajdonosa, az örökölt kusza tulajdoni és bérlői viszonyok is nehezítik a helyzetet. Az elmúlt években az önkormányzat tárgyalásokkal és egyeztetésekkel próbált elérni pozitív változást, de sajnos nem talált partnerre a kereskedőket képviselő csoportok között. Mindezek ellenére minden évben próbáltunk tenni valamit, felújítottuk a belső utakat, megtörtént a közművek cseréje is, de látjuk, hogy ez kevés – vázolta a helyzetet Kispest polgármestere.

Gajda Péter úgy fogalmazott, hogy új alapokon, máshogy kell keresni a megoldást: az önkormányzat már nem kizárólag a kereskedőkkel kíván párbeszédet folytatni a piac jövőjéről, megújításáról, hanem a kispestiekkel, a piacot naponta használó kerületi vásárlókkal is konzultálni akar. Megtudtuk, koncepcióterv készült, amely tükrözi az önkormányzat elképzelését egy új, többfunkciós, fenntartható és esztétikus, a 21. század követelményeinek megfelelő piac megépítéséről, amely a Kossuth tér korszerűsítésére is átfogó megoldást jelentene.

Gajda Péter polgármester elmondta, ezt a megvalósítható tervet akarja bemutatni az önkormányzat a kispestieknek: ismerjék meg az elképzelést, mondják el véleményüket, javaslataikat, ötleteiket, mert ezek beépíthetők az elképzelésbe. És ha a társadalmi párbeszéd keretében támogatják a tervet, vagy egy hasonlót, belekezd az önkormányzat. Hozzátette, a több milliárd forintos beruházás nem terhelné a kerület költségvetését, mert jelentős külső forrás bevonásával tervezi megvalósítani a piac fejlesztését az önkormányzat.

Mint arról már korábban beszámoltunk Gajda Péter polgármester 2016 óta két alkalommal is fordult kormányzati támogatásért Varga Mihály pénzügyminiszterhez, legutóbb idén januárban, de jó szándékú lobbista hiányában eddig mindig nemleges volt a válasz. Burány Sándor, Kispest országgyűlési képviselője is két alkalommal próbálkozott módosító javaslatot benyújtani az adott év központi költségvetéséről szóló törvényjavaslathoz, de a város akkor sem kapott pluszforrást a piac felújításához, mert a fideszes képviselők leszavazták azt.

 

 

© 2008-2020 Kerületi magazinlapok. Minden jog fenntartva.