2019. szeptember 18., szerda, Diána

Térplasztika az összetartozásról

Kispest
2019. máj. 23. csütörtök Írta: Csizmadia Viola

 

A Magyarország európai elkötelezettségét és az európai összetartozást szimbolizáló kültéri plasztikát avattak ma az Európa napon a kispesti Rusz-Bazsant parkban.

Gajda Péter, Kispest polgármestere az uniós tagság előnyeiről beszélt köszöntőjében, és fontosnak nevezte, hogy május 26-án, az európai parlamenti választáson minél többen elmenjenek szavazni. Szeretnénk, ha még több európai uniós forrás érkezne ide, hogy Kispest még jobban fejlődő kerülete lehessen a fővárosnak. Az Unió nem csupán gazdasági közösség, hanem olyan együttműködésről, közös értékekről való párbeszédről, kompromisszumokról, a problémák közös megoldásáról szól, amelyek összekötnek bennünket. Ha vitáik vannak, azt tárgyaljuk meg, legyenek javaslataink a kompromisszumos megoldásra – hangsúlyozta.
A szobrot készíttető és annak költségeinek egy részét átvállaló Ujhelyi István EP-képviselő „büszke magyarként, elkötelezett európai, hazafiként” kijelentette, ma az a dolga, hogy az Európai Unióban tartsa Magyarországot, „óvó kezeinkkel meg kell védenünk Magyarország európai uniós tagságát”.
A politikus külön megköszönte az önkormányzatnak, hogy a kormányzati retorika ellenére befogadta a plasztikát és támogatta annak felállítását.
Az alkotó, Kocsis András Sándor – a 2011-ben elhunyt kispesti díszpolgár, Kocsis József fia, a Kossuth Kiadói Csoport vezetője – azt mondta, félti Európát, ezért a közös értékek megtalálásának fontosságát hangsúlyozta.
A Magyarország európai elkötelezettségét és az európai összetartozást, óvást és a féltést egyszerre szimbolizáló kültéri plasztikát a polgármester, az EP-képviselő és az alkotó közösen avatták fel.

© 2008-2019 Kerületi magazinlapok. Minden jog fenntartva.