2019. június 16., vasárnap, Jusztin

Dohánybolt vagy italbolt?

Kispest
2019. április 03. szerda Írta: a Szerk.

Az önkormányzathoz, a kerületi képviselőkhöz rendszeresen érkezik lakossági bejelentés a Nemzeti Dohányboltokra. A kispestiek elsősorban azt nehezményezik, hogy ezek az üzletek éjszakánként, de sokszor már napközben is, nem dohányboltok, hanem italboltok, ahol nincsenek tekintettel a környéken élőkre. A boltok környezete szemetes és zajos, mivel a vásárlás után sokan a bolt előtt fogyasztják el a megvásárolt terméket.

Mint azt Bogó Józsefnétől és Varga Attilától, önkormányzati képviselőktől megtudtuk, különösen sok panasz érkezik például a Kossuth téren levő dohányboltra, de zavarja a városrész nyugalmát a Nádasdy utcában lévő bolt is.
Mivel a probléma rendészeti eszközökkel, önkormányzati hatáskörben csak korlátozottan megoldható, ezért a boltok környékén élők leginkább ezek tevékenységének megszüntetését üdvözölnék, de megelégednének azzal is, ha az alkoholárusítást és fogyasztást korlátoznák (22 óráig) és betiltanák az éjszakai órákban. De azt is üdvözölnék, ha a boltok csupán 22 óráig tartanának nyitva.
Ennek érdekében Burány Sándor és dr. Hiller István, Kispest országgyűlési képviselői 2018 októberében levélben fordultak dr. Sors László Nemzeti Adó- és Vámhivatalt (NAV) vezető államtitkárhoz és kérték szakmai állásfoglalását néhány kérdésben. A képviselők elsőssorban azt kérdezték, hogy a közterületen elhelyezett, pavilon-jellegű építményekben működő dohányboltok esetében az önkormányzat hatóságként eljárhat-e az engedélyessel szemben, illetve jogellenes használat esetén, bolt előtti kitelepülésnél, dönthet-e a közterület-használati engedély visszavonásáról. Állásfoglalást kertek abban is, hogy az önkormányzati rendeletben foglaltak megsértése esetén jogosult-e az önkormányzat eljárni. A képviselők többek között tájékoztatást kértek arról is, hogy a NAV részére jelenleg milyen jogszabályi lehetőségek állnak rendelkezésre, ha jogszabályellenesen működik a dohánybolt, valamint részletes kimutatást kértek arról, hogy a dohányboltok újraelosztása, 2015. január 1. óta hány olyan hatósági intézkedés történt Kispesten, amelyet a felügyeletre jogszabályban rögzített NAV végzett a tevékenységükkel kapcsolatban.
A képviselőket dr. Sors László 2019. március 7-én kelt hosszú levelében arról tájékoztatta, hogy 2015-ben 3, 2016-ban 6, 2017-ben 2, 2018-ban pedig 1 esetben állapított meg jogsértést az állami adó- és vámhatóság, amelyet minden esetben a Dohánytörvény megfelelő pontjára hivatkozva 30 ezer forint bírság kiszabásával szankcionált. Az államtitkári válaszból kiderült, hogy a Nemzeti Dohányboltok működéséről A fiatalkorúak dohányzásának visszaszorításáról és a dohánytermékek kiskereskedelméről szóló 2012. évi törvény, azaz a Dohánytörvény, a Kereskedelemről szóló törvény rendelkezik, az önkormányzatnak és a polgármesteri hivatal irodáinak, illetékesség hiányában tényleges intézkedésre nem nagyon van lehetősége. Mivel a képviselők megkeresése jogalkotást érintő kérdéseket is megfogalmaz, ezért a NAV illetékes válaszait továbbította a Pénzügyminisztérium Adóügyekért felelős államtitkárságára – zárja válaszlevelét dr. Sors László.
A kispestiek vélhetően nincsenek egyedül problémájukkal, így az amúgy fideszesre sikeredett, „nesze semmi fogd meg jól” válasszal nem sokra mennek a kerületben élők. Azt tudja mindenki, hogy államnak vélhetően nem lesz érdeke megváltoztatni a törvényt, hiszen jelentős bevételtől esne el, ha korlátoznák a boltok nyitvatartását és áruválasztékát. Az meg, hogy a lakók kárára történik mindez, már nem okoz meglepetést senkinek.

© 2008-2019 Kerületi magazinlapok. Minden jog fenntartva.