2019. szeptember 20., péntek, Friderika

„Egy szobrásznak ilyen a hétköznapja...”

Kispest
2019. március 12. kedd Írta: Csizmadia Viola

 

Hétköznapjaim címmel Nikmond Beáta Munkácsy-díjas szobrászművész pasztellképeiből nyílt kiállítás a Városháza aulájában. A képeket félfogadási időben május 24-ig láthatják az érdeklődők.

Köszöntője elején Vinczek György alpolgármester a XIX. században élt író és politikus, Kemény Zsigmond gondolatát idézte, „Kitűnővé egy szerencsés perc által is válhatunk; hasznos emberré a fáradtságos évek tesznek.” „És a munka” – tette hozzá Nikmond Beáta.

Az alpolgármester felidézte azt a napot 2014-ben, amikor többekkel együtt látogatott el a művészhez, megnézni alkotás közben, „egy szobrásznak ilyen a hétköznapja” – jegyezte meg a szobrász.

Az alpolgármester a harmóniára, nyugalomra való törekvésről beszélt a kiállított képek kapcsán, majd utalva Nikmond Beáta közelgő 81. születésnapjára, Arany Jánost idézte:

„Boldogságod fénye legyen szép szivárvány,

Rajta, mint egy hídon, szép tündérek járván,

Ne bántson a métely, sem másféle járvány,

Hanem oly erős légy, valamint a márvány.”

Skoda Éva festőművész barátként és a Kispesti Helikon Kulturális Egyesület elnökeként köszöntötte Nikmond Beátát, „Bea nekem az életem része”, és ajánlotta a közönség figyelmébe a tizennégy képet, amelyből „minimum hat Beát ábrázolja”. Amit megél, abból táplálkozik az a művészet, amit a falakon látni, „Bea úgy mutatja meg magát, ahogy van” - fogalmazott. Arról is beszélt, hogy a képek megoldást kínálnak az öregségre, bemutatják, hogy az alkotással hogyan lehet erőt meríteni a mindennapokból.

 

© 2008-2019 Kerületi magazinlapok. Minden jog fenntartva.