2019. június 26., szerda, János és Pál

Készülnek a KRESZ-park kiviteli tervei

Kispest
2019. január 11. péntek Írta: Csizmadia Viola

 

Jelenleg a kiviteli tervek elkészítése folyik annak a projektnek, amelyre a kispesti önkormányzat 100 millió forint támogatást nyert a fővárosi önkormányzattól a 2018. évi Tér_Köz pályázaton. Ezeket mutatták meg az Eötvös utcai lakóknak és az érdeklődőknek a tervezést végző Platinium Group Kft. tájépítészei – tudtuk meg Vadon Etelkától, a Városháza Társadalmi Kapcsolatok Csoportjának vezetőjétől.

Az önkormányzat 2016-ban már pályázott a fővároshoz támogatásért a Kosárfonó utca – Vak Bottyán utca – Eötvös utcák által határolt terület (régi KRESZ-park) felújítására. Közösségi tervezésben készültek el a koncepciótervek, több alkalommal is tartottak lakossági fórumokat, „ötletbörzéket”. Kispest 2016-ban négy elképzeléssel pályázott: vizes játszótér kialakítása a Berzsenyi utcában, többfunkciós KRESZ- és közösségi park (Eötvös utca), a Temesvár utca 117/A sz. épület többfunkciós felújítása és a wekerlei kispiac felújítása. Kispest akkor nem nyert ezen a pályázaton, mert a kormánypárti többségű fővárosi testület ez utóbbit ítélte a kispestiek számára a legfontosabbnak.

Vadon Etelka a tervbemutatón elmondta: a korábban készített koncepcióterv az alapja a mostani pályázat kiviteli terveinek, de mivel a pályázati támogatáson kívül az önkormányzat jelentős összeggel járul majd hozzá a felújításhoz, ezért a főváros által támogatott és kötelező funkciókon kívül egyéb elemekkel is bővültek a tervek. Ilyen például a telepített kültéri illemhely, a 230-280 méter hosszú futókör megépítése, időseknek kialakított pihenőtér, ivókút és a közvilágítás. Sok-sok padot és hulladékgyűjtőt telepítenek majd. Ha minden a tervek szerint halad, akár a nyár végére már el is készülhet a kibővült funkciójú KRESZ-park felújítása.

A tervet bemutató tájépítészmérnök, Pákozdi Réka hosszasan sorolta a területre tervezett funkciókat. Mint mondta, a főváros a KRESZ-park funkció újbóli kialakítását támogatta kötelező elemként, de lesz hely pingpongasztaloknak, felnőtt fitnesz és street workout (saját testsúlyos) elemek létesítése, kutyafuttató kiépítésére kutyaivókúttal, kutyajátékokkal, játszótér építésére a közlekedés témaköréhez kapcsolódó játszóeszközökkel. A területen a sport- és játszófelületek gumiburkolatot kapnak, míg a járdák térkőből, a KRESZ-park felülete pedig felfestett betonból készül majd.

A tájékoztatón megtudtuk azt is, hogy a felújítás munkálatai nem érintik a közösségi kertet, annak kerítését, de igényként felmerült, hogy a kialakítandó közvilágítás világító testeit úgy lehetne telepíteni, hogy annak hatóköre bevilágítsa az Árnyas kert egy részét.

A tájépítészmérnök a lakók aggódó kérdéseire válaszolva utalt arra, hogy mivel a terület nem lesz bekerítve, így a beépítendő vagyonelemekre nagyobb figyelmet kell majd fordítania a közbiztonságért felelős helyi szerveknek, illetve az itt lakóknak is. Felmerült térfigyelő kamera(ák) telepítésének lehetősége is.

 

© 2008-2019 Kerületi magazinlapok. Minden jog fenntartva.