2019. máj. 27., hétfő, Hella

A foci minden előtt…

Kispest
2018. október 04. csütörtök Írta: a Szerk.

A világsajtót bejárta egy kép: a rothadó Kútvölgyi kórházról és a szerbiai Topolya harmadosztályú focicsapatának a magyar adófizetők 3 milliárd forintjából épített csuda stadionjáról, amelyet  Orbán Viktor adott át. A topolyai stadion átadóünnepségén Orbán mindenkit „megnyugtatott”, ez még csak a kezdet, további tízmilliárdokat fognak ölni a határon túli magyar településeken épülő stadionokba.

Pedig eddig sem fukarkodtak a pénzünkkel. Az Index év eleji összeállítása szerint a támogatások legnagyobb részét az állami tulajdonú Bethlen Gábor Alapon (BGA) keresztül folyósítják. A határon túli foci számára a 2016-os, illetve 2017-es év végi „pénzszórás során különítették el a támogatások döntő többségét. Két év alatt 20 milliárd forint ment el határon túli futballra. A Délvidék Sport Akadémia (Topolyai SC) 4,5 milliárd, a Székelyföld Labdarúgó Akadémia (FK Csíkszereda) 3,913 milliárd, a Dunaszerdahely Sport Akadémia (DAC) 2,1 milliárd, a Munkácsi Labdarúgó Akadémia (FC Munkács) 2,65, az Eszék Sport Akadémia (NK Osijek) 2 milliárd, a Komáromi stadion + akadémia (FC Komárom) 1,8 milliárd, a Rimaszombati akadémia 1,5 milliárd és a Lendvai akadémia 1,3 milliárd magyar állami támogatást kapott a mi adónkból.

A topolyai stadionátadóval párhuzamosan itthon szülők és érdekvédők tüntetnek azért, hogy ismerje el az állam az otthonápolást munkaként. Magyarországon ma több mint 45 ezer ember ápolja otthon gyermekét, idős hozzátartozóját 24 órában az év 365 napján, szabadság, szünet nélkül. A Költségvetési Felelősségi Intézet számításai szerint évi 6 milliárd forintból megoldható lenne a kiemelt ápolási díjban részesülők helyzetének rendezése. Tehát két topolyai stadion árából megoldható lenne, hogy az otthonápolás elismert foglalkoztatási forma legyen, és a több mint tízezer, gyermekét, hozzátartozóját otthon ápoló, főleg egyedülálló anya megkapja a megélhetéshez szükséges minimálbért.

Itthon az sem zavar senkit, hogy a környező országokban úgyszólván mindenütt nagyságrendekkel jobb az otthonápoló szülők, hozzátartozók helyzete, gyakorlatilag még Romániában is sokkal gondoskodóbb az állam a beteg hozzátartozókat gondozókkal, mint Magyarországon. A civilek közleménye szerint tavaly Csehországban a kiemelt ápolási díj 180 ezer forintnak megfelelő összeg havonta, Horvátországban 445 euró (140 ezer forint). Szlovákiában az otthoni ápolók bére 435 euró (138 ezer forint) körüli összeg, de rövidesen a fogyatékkal élő emberek további 300 euró családi pótlékot kapnak. Romániában ápolóasszisztensnek hívják, aki otthonápolást végez, idén 130 ezer forintnak megfelelő lejt kapnak az ilyen hozzátartozók és ez az összeg jövőre is nőni fog.

 

© 2008-2019 Kerületi magazinlapok. Minden jog fenntartva.