2024. máj. 22., szerda, Júlia és Rita

Civil fórum idén másodszor

Kispest
2016. november 09. szerda Írta: Csizmadia Viola

Kispest önkormányzata minden évben több alkalommal hívja közös gondolkodásra, beszélgetésre, véleménycserére a kerületi életéről a városban lévő civil szervezeteket. Idén ez volt a második alkalom, hogy találkoztak a szervezetek és az önkormányzat képviselői, Bogó Józsefné, Teknős Ferenc, Varga Attila és Ferenczi István, valamint a hivatal munkatársai, Berencz Ibolya főépítész és Vadon Etelka, a Társadalmi Kapcsolatok Irodájának vezetője, és a város vezetői, Gajda Péter polgármester, Rátkay Andrea, Vinczek György és Kertész Csaba alpolgármesterek.

Gajda Péter polgármester elsőként az iskolák államosításáról ejtett néhány szót. Bízunk benne, hogy a diákok, a pedagógusok és a szülők sem élik meg hátrányosan a változást – fogalmazott. A polgármester elmondta, nem csupán a szakmai munka, hanem vagyonkezelői szerződéssel az iskolák fenntartása, „kvázi” tulajdonjoga is a Klik-hez, az államhoz kerül. A XIX., XVIII. és XX. kerületi intézményeket működtető tankerület 50 iskolát felügyel majd, azt gondolom, ennek kárát látják a kispesti iskolák – jelentette ki, hangsúlyozva ugyanakkor, hogy az önkormányzat erejéhez mérten mindent megtesz azért, hogy továbbra is magas színvonalon működhessenek az intézmények. Ezért minden eddigi programot – füzetcsomag az alsósoknak, intézményi felújítások, korszerűsítések – folytat a kerület. Ugyanakkor azt sem hallgatta el, hogy amellett, hogy az épületek átkerülnek, jelentős forrásmegvonás is érinti az önkormányzatokat.

Két beruházást is említett a polgármester: már folyik a Berzsenyi utcai rendelő felújítása, és elindul a Kossuth téri piac mögötti parkoló rendbetétele is. Beszélt a futó, november 30-ig beadandó pályázatokról – a volt KRESZ-park területének átalakítása, a wekerlei kispiac átalakítása és a Kertvárosi Közösségi Ház felújítása –, amelyek remélhetőleg sikeresek lesznek, és az óvodák, bölcsődék felújításáról, amelyeket a ciklus végéig szeretne elvégezni az önkormányzat.

A köztisztasággal és közbiztonsággal kapcsolatban Gajda Péter elmondta, az önkormányzat megerősíti a Kispesti Rendészeti Központ állományát, hogy több rendész legyen az utcákon, és az emberek is érezzék, hogy biztonságosabbá válik a kerület. A szakrendelővel kapcsolatban a várakozási időt nevezte neuralgikus pontnak a polgármester. Úgy fogalmazott, az önkormányzat az intézettel együtt szeretne megoldást találni a szakemberhiány miatt kialakult problémára.

Egy, a Határ úti bódék sorsát firtató kérdésre válaszolva a polgármester ismét elmondta, nem Kispesthez tartozik az a terület, fővárosi beruházás zajlik a itt, várhatóan a jövő év végére rendeződhet a bódé-ügy. Gajda Péter azt a hírt is határozottan cáfolta, hogy kutyafuttató épülne a Templom téren a Hősök emlékműve mögött.

Halász Géza, a Kispest Kertvárosi Közösség Egyesület vezetője a XVIII. kerületi Ipacsfa utcába tervezett kommunális szemétátrakó kapcsán felvetette annak szükségességét, hogy a kerület peremén épülő létesítményekről tájékoztassák egymást a szomszédos önkormányzatok, és a Kertvárosban épülő utánpótlás centrum sorsáról is kérdezett, arról tájékoztatta a fórum résztvevőit, hogy a beruházás egyelőre abbamaradt, a Népstadion bontásából odaszállított föld egyelőre 9 méter magas dombot alkot, és nem megoldott a csapadékvíz elvezetése sem.

Válaszában Vinczek György jó dolognak nevezte a már működő Méta utcai hulladék újrahasznosítót, ugyanakkor az Ipacsfa utcai tervezett hulladéktömörítővel kapcsolatban azt mondta, nem tudni mikor indul a beruházás, még nem láttak kiviteli terveket, és úgy tűnik, a szomszédos önkormányzat ódzkodik attól, hogy információt adjon róla. Az utánpótlás centrumról annyit mondott, hogy az építkezés kezdetéről nem tudott nyilatkozni a menedzsment, a beruházás egyébként összefügg a Bozsik Stadion átépítésével, amely a legfrissebb információk szerint jövő szeptemberben kezdődhet állami forrásból.

Szó esett az Illatos úti Vegyiművek környezetszennyezéséről is. Ferenczi István, a fenntartható fejlődés tanácsnoka a Pest Megyei Kormányhivatal októberben tartott sajtótájékoztatóján elhangzottakról számolt be: a mérgező anyagot augusztus végére elszállították a területről, jelenleg az épületek ellenőrzése és bontása zajlik, a talajszennyezés vizsgálata ezek után következhet.

A kerület 15 éves fejlesztési vízióját és annak megvalósítását kijelölő Kispest Településfejlesztési Koncepciójáról és Integrált Településfejlesztési Stratégiáról a dokumentumot készítő team vezetője, Varga-Ötvös Béla városfejlesztő közgazdász beszélt. Elmondta, a megalapozó vizsgálatok befejeződnek a közeljövőben, januárra a koncepció, áprilisra pedig a stratégia is elkészülhet.

Ismét szóba került az Europark melletti üres telek ügye. Gajda Péter röviden ismertette a történetét: az önkormányzat 1995-ben adta el a területet, 2008-ban letették a NeoCenter alapkövét, majd a válság megállította a beruházást. Jelenleg új tulajdonosa van a területnek. A polgármester nyomatékosította, a „Városkapu” területére olyan építési szabályzatot készít az önkormányzat, amely ösztönözheti az itteni területek befektetőit, hogy végre történjenek fejlesztések.

Az Áldozatsegítő Szakmai Együttműködési Rendszer működését (ÁSZER) Vinczek György ismertette a hallgatósággal. A Belügyminisztérium által indított kezdeményezés lényege a bűncselekmények áldozatainak segítése, illetve az áldozattá válás megelőzése. Kispesten a bíróság, a rendőrség, az önkormányzat és civilszervezetek vesznek részt a munkában: a rendszer összehangolt segítségnyújtást tesz lehetővé.

Az alpolgármester két rendezvényre is felhívta a civilek figyelmét: november 19-én nemzetiségi estet rendeznek a KMO-ban, november 30-án pedig összeül a szociálpolitikai kerekasztal, hogy elemezze a kerületi szociális ellátást.

A fórum végén jelentette be Antal Péter elnök, hogy civil szervezetként megszűnik a Kispesti Kolping Család Egyesület, a jövőben a magyar katolikus egyház egyik belső rendje lesz a szervezetből.

© 2008-2024 Kerületi magazinlapok. Minden jog fenntartva.