2024. máj. 22., szerda, Júlia és Rita

SZÉP-korú-MŰVÉSZET Wekerlén

2019. október 05. szombat Írta: Csizmadia Viola

 


Az Idősek
világnapjához kapcsolódva egy hónapon keresztül láthatóak azok az alkotásokat a Wekerlei Kultúrházban, amelyeket az intézmény felhívására küldtek a 65 év feletti kispesti amatőr alkotók, képzőművészek.

Vinczek György alpolgármester köszöntő beszédében arról értekezett, hogy sokan a szépkorú kifejezést a nyugdíjas szinonimájaként használja a hétköznapokban, pedig a kifejezés jóval a 65. életkort betöltő korosztályt takarja. Az alpolgármester arról is beszélt, hogy munkája során számtalan 90 évest köszöntött már, amely ünnepi alkalmak során érdekesebbnél érdekesebb élettörténetek tárultak a szeme elé, sokszor olyan történetek is, amelyek még a legszűkebb család előtt is sokáig titokban maradtak. A jelenlegi kiállítás kapcsán elmesélte azt is, hogy a kiállítók közül sokak munkáit máshol, önálló kiállításokon, vagy másokkal együtt készített tárlatokon már látta, hiszen a kispesti amatőr szépkorú művészek gyakran fordulnak hozzá, hogy segítsen bemutatkozási lehetőséget szerezni nekik. Zárógondolataiban pedig azt kívánta a jelenlévő alkotóknak, hogy legyen idejük, türelmük és figyelmük egymásra és szeretteikre.

Az alpolgármester beszédéhez kapcsolódva Szabó Mária, a Wekerlei Kultúrház és Könyvtár igazgatója nyitóbeszédében a kiállítás ünnepélyes megnyitóján utalt arra, hogy nem ez az első alkalom, hogy pályázatot hirdetnek ennek a korosztálynak, hiszen 2012-ben már rendeztek már kiállítást szépkorúak alkotásaiból. A most összeállított kiállításon 32 alkotó 72 alkotása látható a beérkezett munkákból – mondta,Szabó Mária, aki nem győzte hangsúlyozni az aktív időskor fontosságát. Sári László keletkutató gondolatait idézve arról beszélt, hogy a keleti ember másképpen gondolkodik a világ dolgairól, mint a nyugati kultúrákban élő társaik, akik mindig rohannak, nem állnak meg egy pillanatra sem. A keleti emberek szemlélődnek, tűnődnek a környezeten, a természeten, nem kapkodnak, időt adnak maguknak minderre. Az itt kiállító alkotók már eljutottak abba a „bölcs életkorba”, amikor már meg tudnak állni, kalapácsot, ecsetet, szerszámot tudnak ragadni, és alkotni kezdenek – hangsúlyozta.

A kiállítás nevének egyik ötletadója, Kiss-Szitár Orsolya művelődésszervező arról beszélt, hogy beszélgetve az alkotókkal, akik közül csupán néhányuknak van köze hivatásból a művészetekhez, a többiek zömében más foglalkozásúak, hiszen van közöttük könyvelő, pedagógus, alkalmazott, mi az az indíttatás, mikor szólal meg az a belső hang, ami arra ösztönöz valakit, hogy alkotó tevékenységbe kezdjen.

A hivatalos köszöntőbeszédek után Az alkotás jótékony hatása a szellemi frissesség megtartásában – Horváth Tamás szenior tréner tartott előadást, majd Technikák – játék a színekkel, formákkal, anyagokkal címmel Skoda Éva festőművész interaktív workshopját láthatták az érdeklődők.

p { margin-bottom: 0.25cm; line-height: 120%; }

© 2008-2024 Kerületi magazinlapok. Minden jog fenntartva.