2024. máj. 22., szerda, Júlia és Rita

Kispesti főzőverseny esernyővel

2019. október 05. szombat Írta: Csizmadia Viola

 

Esősre sikeredett az önkormányzati főzőverseny, amelyen 11 csapat vett részt a Tichy Lajos Sportcentrumban. Idén nem volt egyetlen egy rossz étel sem – tudtuk meg az eredményhirdetésen a kerületi főzőversenyek állandó zsűritagjától, Sági Szilárd gasztrokibictől.

Csepergő esőben tizenegy csapat kezdte meg a főzést szombat délelőtt az önkormányzat hagyományos főzőversenyén a már felújított és idén átadott Tichy Lajos Sportcentrumban. A zsűri, Gajda Péter polgármester, Sági Szilárd gasztrokibic, valamint Kertész Csaba és Vinczek György alpolgármesterek kóstolták és értékelték a csapatok ételeit.

Emléklappal és ajándékkal díjazták a Zöld Jalapenók – az LMP csapatának vegán búzahús gulyását, a Kispesti Trió, a Kispesti Román Nemzetiségi Önkormányzat – marha-gulyáslevesét, az Életmentők – zöldséges pulykaraguját és a Kajás Majmok, Kispesti Atlétikai Club – paprikás krumpliját.

Különdíjjal jutalmazták a RekaIsk 4/b szülők – a Reménység általános iskola zöldséges burgonyalevesét, a Szenior Kispest – a Honvéd Baráti Kör csapatának csilis babgulyását, a Szupernagyik, Kispesti Nyugdíjasok Szociális és Érdekvédelmi Egyesülete – pincepörköltjét és a KISZE, a XIX. Kerületi Ifjúsági és Szabadidősport Egyesület – szabolcsi, tejfölös, lecsós pörköltjét. Harmadik helyezést ért el a Dikh TV, – a Kispesti Cigány Nemzetiségi Önkormányzat – cigány módra elkészített paradicsomos káposztája, második lett a Gulyás Ellátó Szervezet, Gazdasági Ellátó Szervezet – csirkepaprikása kapros nokedlivel, és az idei főzőversenyt a Perkelteam harcsapaprikása, kapros, juhtúrós galuskával étele nyerte.

A versenyen zsűrijének munkájában aktívan résztvevő polgármester, Gajda Péter szerint a felújított Tichy Lajos Sportcentrum igazán remek helyszínre évek óta ezeknek a kerületi főzőversenyeknek. Mindig kiváló a hangulat, és a főzésen kívül jut idő a kötetlen beszélgetésre, egymás ételeinek megkóstolására is a résztvevők között. Egy-egy versenyre a jelentkezők között találunk iskolai közösséget, civil szervezetet, pártot, az önkormányzat munkatársait, baráti kört, és a nemzetiségek is mindig képviseltetik magukat – tette hozzá.

A zsűri másik tagjaként Sági Szilárd gasztrokibic már a délelőtt folyamán meglátogatta a főzéshez készülődő csapatokat, mint kiderült nem véletlenül, hiszen nála fontos szempont az is az értékelésnél, hogy a csapatok milyen körülmények között készítik el ételeiket és miként ügyelnek a főzés higiéniájára, amit még szabad tűzön, bográcsban készített ételek esetében is be kell tartani. Nem utolsó sorban figyelte azt is, hogy a csapatok tagjai mennyire aktívan kapcsolódnak be a közös feladat elvégzésébe. Az értékelésnél elsődleges sz étel íze, fontos a tálalás – hangsúlyozza. Az idei verseny értékelésénél hangsúlyozta, hogy idén nem volt rossz étel, míg korábbi versenyeken bizony előfordult. Külön kiemelte, hogy egyik kedvenc étele a paprikás krumpli, és nagyon szurkolt annak a csapatnak (Kajás Majmok), amelynek a bográcsában ez az étel rotyogott. Örömmel tapasztalta, hogy a legegyszerűbb ételeket is el lehet bográcsban finoman készíteni. Példaként azt a zöldséges burgonyalevest említette, amelyet a Reménység iskola szülői közössége készített.

 

© 2008-2024 Kerületi magazinlapok. Minden jog fenntartva.